Bewindvoering

Wanneer iemand niet zelf in staat is en door de rechter is besloten dat een persoon niet zelf bepaalde beslissingen kan of mag nemen, dan wordt er een curator, bewindvoerder of mentor aangewezen. Een curator is iemand die beslissingen neemt over financiele én persoonlijke zaken. Bij bewindvoering is er een bewindvoerder die alleen beslissingen neemt over financiele zaken (geld en goederen) en een mentor neemt alleen beslissingen over persoonlijke zaken zoals verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokken persoon.

Bewindvoerder over Geld en Goederen

Het NCFI gaat over alle geldzaken die verband houden met persoonlijke financien. Daarom wordt hier de rol van bewindvoerder uitgelicht, die verantwoordelijk is voor beslissingen over geld en goederen. Deze taak maakt ook deel uit van de verantwoordlijkheden van een curator. Iedereen kan in principe aangewezen worden als bewindvoerder, als deze persoon tenminste niet zelf in een schuldsanering zit, of als professional betrokken is bij de verzorging van de betrokkene. Daarom is er nu op deze site plaats voor informatie over bewindvoerderschap, zowel voor (aankomend) bewindvoerders als betrokkenen. Hier kunt u lezen en leren wat de rol is van een bewindvoerder en kunt u tips en ervaringen uitwisselen.

Professionele bewindvoering of familiar bewindvoerder

Bij professionele bewindvoering wordt er een bewindvoerderskantoor ingeschakeld of een zelfstandige die de bewindvoering op zich neemt. De bewindvoerdersvergoeding verschilt tussen deze typen bewindvoering. Een kantoor mag meer in rekening brengen.

Hoewel er geen wettelijke definitie is van een familiaire bewindvoerder, gebruikt de Rechtbank deze term om aan te duiden dat het gaat om een niet-professionele bewindvoerder. De enige eisen die er zijn om bewindvoerder te worden voor een familielid (of een kennis) zijn zo ongeveer dat u niet in de schuldsanering zit en meerderjarig bent.

Bewindvoering familie
Rechtpraak: Een bewindvoerder beheert het geld en goederen van betrokkene en controleert of deze zijn inkomsten ontvangt.
Taken en Verplichtingen bewindvoerder:

Rekenhulp Rekening en Verantwoording bij Bewind

Veel familiaire bewindvoerders vinden de formulieren van de rechtbank ingewikkeld. Ieder jaar moet een rekening en verantwoording worden ingediend bij het bewindsbureau van de regionale rechtbank. Het was enige tijd mogelijk om deze verantwoording digitaal in te dienen, maar de Rekening en Verantwoording 2017 moet weer op papier worden ingevuld. Het is vrijwel onmogelijk om een kloppende balans te krijgen wanneer u deze formulieren uit het hoofd invult. Daarom heb ik een rekenhulp in excel gemaakt om het invullen van de fomulieren voor de rechtbank eenvoudiger te maken.

U heeft ten minste de jaaropgave, en het begin- en eindsaldo nodig van de betaalrekening (boedelrekening) en spaarrekening. Met deze gegevens en toegang tot de ‘en en rekening’ kunt u het excelblad gebruiken als rekenhulp voor het indienen van de jaarbalans.

Formulier Rechtspraak
Ook de Rekening en Verantwoording 2018 kan alleen met via een formulier worden ingediend. Aan het digitale formulier voor de rekening en verantwoording wordt gewerkt volgens ‘de Rechtspraak’. Het formulier is te downloaden via de volgende url: https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/Rekening-en-verantwoording.pdf (kopieer de link in uw browser om het formulier te bekijken) en is dezelfde versie als vorig jaar van 06-2017. In deze korte video geef ik een uitleg bij het formulier Rekening en verantwoording, Beschermingsbewind en curatele.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.