Consolidatie in de Nederlandse pensioensector

De afgelopen jaren is er een sterke daling zichtbaar van het aantal pensioenfondsen en ook het aantal bedrijfstakpensioenfondsen neemt langzaam af. Als een bedrijfstakpensioenfonds ophoudt te bestaan en de pensioenen naar een ander bedrijfstakpensioenfonds overdraagt dan wordt consolidatie genoemd. De consolidatie van de pensioensector is al lange tijd zichtbaar en dus zijn er de afgelopen paar jaar ook diverse pensioenfondsen opgehouden te bestaan.

Zo bestaan Bedrijfstakpensioenfonds K&FV, Bpf Groothandel Bloemen en Planten, Bpf KRI, Bpf Zeevisserij en Pensioenfonds Verf- en Drukinkindustrie niet meer als zelfstandige fondsen, maar zijn zij allemaal gefuseerd in Pensioenfonds PGB. Momenteel verzorgt dit pensioenfonds de pensioenen van werknemers in verschillende sectoren. Ook biedt PGB verschillende soorten pensioenen en wel 5 verschillende aanvullend pensioenregelingen aan. Meer informatie over PGB kunt u hier vinden.

Bpf Tex en Pensioenfonds Schoenmakerij hebben zich vorig jaar aangesloten bij Pensioenfonds Detailhandel. Door aansluiting van deze 2 fondsen, groeide het deelnemersaantal van Pensioenfonds Detailhandel met ongeveer 7 duizend. De aansluiting had geen directe gevolgen voor de andere deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel. Wel daalde de kosten per deelnemer iets. Klik hier om meer te weten te komen over Pensioenfonds Detailhandel.

Ten slotte is in 2017 Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante bedrijven, beter bekend onder de afkorting VNPS, overgegaan in BPL, het bedrijfstakpensioenfonds voor de landbouw. VNPS had een oud deelnemersbestand met in 2015 734 actieve bijdragers en 2105 pensioengerechtigden. Alle (opgebouwde) pensioenen zijn dus overgedragen aan BPL. 

Bedrijfstakpensioenfondsen kunnen zich niet zomaar aansluiten bij een ander pensioenfonds. Hiervoor moeten goede redenen zijn en uiteindelijk is er ook goedkeuring nodig van DNB. De voornaamste reden dat pensioenfondsen consolideren is het feit dat er betere garantie is dat (toekomstige) pensioenen voldoende zullen zijn en jaarlijkse pensioenverhogingen mogelijk zijn. Iets wat zeer waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn geweest mochten de pensioenfondsen zelfstandig door zijn gegaan.     

Wilt u meer informatie over pensioenen en andere geldzaken? Dan kunt u een bezoek brengen aan deze pagina. Hier kunt u ook informatie vinden over bijvoorbeeld verzekeringen en beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.