Waarin Investeren?

Beleggen

beleggenBeleggen is niet alleen weggelegd voor de rijken of elite. Iedereen kan zelf aandelen kopen op de beurs, meestal gewoon via de eigen bank, of bij een gespecialiseerde broker met een breder aanbod. Een aandeel is als het ware een stukje eigendomsrecht van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, stijgt je aandeel in waarde, of als er winsten (dividend) worden uitgekeerd profiteer je evenredig mee. Gaat het minder goed, dan worden er doorgaans geen dividenden meer uitbetaald en kan de waarde van jouw aandeel dalen. Naast aandelen kun je ook beleggen in obligaties (leningen) en allerlei complexe afgeleide producten. Er zijn ook beleggingsfondsen, die voor jou beleggen in een door experts beheerd portfolio.

Beleggingsobjecten

beleggingsobjectenInvesteren in vastgoed of waardevolle goederen die niet (per se) op de effectenbeurzen worden verhandeld zijn zogenaamde beleggingsobjecten. Deze zaken of rechten kunnen een interessant alternatief zijn of een aanvulling op beleggingen op de beurs.

Beleggingsverzekering

Beleggen is risico nemen. Een beleggingsverzekering is dus per definitie een vreemde constructie. Er is helaas veel mee mis gegaan, daarom wordt dit type complexe financiële producten ook wel aangeduid als woekerpolis.

Sparen

sparenSparen is het opzij zetten van geld voor toekomstige uitgaven. Feitelijk is het geen vorm van investeren, want je wordt hooguit een beetje gecompenseerd voor de inflatie met een laag rentepercentage. Tegenwoordig zijn er zelfs negatieve rentes! Ongekent. Je moet geld betalen om je vermogen in bewaring te geven bij een spaarbank. Aan de andere kant is geld in bewaring geven bij een bank wel verstandig, want daar is het wel zo veilig. Door maandelijks geld opzij te zetten en van je betaalrekening naar je spaarrekening over maken geef je het in elk geval niet uit.

Investeren in Leningen

p2p leningDe andere kant van de medaille is mogelijk nog wel interressant. In elk geval niet zo verliesgevend als 4% vermogensbelasting betalen en negatieve rentes betalen. Beter investeer je een gedeelte van jouw spaargeld in leningen. Als particuliere leningverstrekker help je bovendien ook nog eens iemand, want lenen bij een bank is niet leuk. Het is omslachtig en onpersoonlijk. Particuliere leningen worden Peer 2 Peer (P2P) leningen genoemd. Voor P2P leningen zijn diverse investeerders platformen waar geldnemers en particuliere investeerders elkaar kunnen vinden om buiten de banken om te lenen tegen gunstige voorwaarden.

Wat is het beste om in te investeren?

Investeren, beleggen, koersen en rendement. Dit zijn allemaal termen die niet ongebruikelijk zijn om te horen in de zakenwereld. Investeren wordt de laatste jaren veel populairder en in Nederland zijn er daarom ook vele huishoudens die een deel van hun vermogen belegd hebben. Met deze beleggingen hopen ze op een hoger rendement, een extra zakcentje dus. Maar wat is investeren nu precies en waar kun je allemaal in investeren? Wat is het beste om in te investeren? Dat gaan we jou vertellen!

De betekenis van investeren is het kopen van ‘kapitaalgoederen’. Het wordt vaak verward met beleggen en veel mensen denken dat er een groot verschil bestaat tussen deze twee. Dit is echter niet zo, de twee termen betekenen nagenoeg hetzelfde. Er zijn veel goederen waarin je kunt investeren, hier komen we later op terug. De eerste stap is om te kijken naar de redenen waarom je zou moeten investeren. Investeren levert rendement op, dit is de voornaamste reden dat mensen zich storten op investeringen. De laatste jaren is de rente op de spaarrekening zo laag dat sparen niet meer aangemoedigd wordt door de bank. Beleggen is hier dus de ideale oplossing voor. Ook is het zo dat beleggen op grote bedrijven of fondsen vrij risicoloos is, de kans is namelijk klein dat een van deze partijen failliet zou gaan en de kans op rendement is dan ook veel hoger bij deze investeringen.

Je kunt zelf gaan investeren, of je kunt gebruik maken van een fonds of portefeuille beheerder. Als je zelf gaat beleggen is het belangrijk dat je iets van de markt afweet. Je hebt enige basiskennis nodig over hoe je moet beleggen en wat alle termen precies betekenen. Er zijn enkele beleggingspellen die je stap voor stap uitleggen hoe je moet beleggen. Zo kun je eerst met nep geld spelen voordat je met echt geld aan de gang gaat. Dit kan bijvoorbeeld bij Bink of Lynx. Als je dit allemaal net even iets te lastig vindt kun je ook een fonds voor je laten beleggen. Zij maken dan op basis van een risicoprofiel, en de hoeveelheid risico die je wilt nemen, een investering in jouw naam. Zo geef je het werk uit handen en hoef je zelf niets te doen, wel betaal je bij deze methode een klein deel van het rendement aan het handelende bedrijf.

Geld investeren voor beginners

Investeren zal nooit helemaal risicoloos zijn. Dat is logisch, anders zou iedereen gaan beleggen. Er zijn echter wel manieren om de mate van risico te beperken. Wanneer je bijvoorbeeld investeert in het S&P 500 fonds dan heb je aandelen in de 500 grootste bedrijven ter wereld. Het risico is hier dan ook veel lager dan dat je alles in een bedrijf zou hebben gestort. De kans dat 500 bedrijven slecht draaien is immers veel lager dan de kans dat een bedrijf een slechte tijd heeft. Het is dus van cruciaal belang dat je jouw vermogen en investeringen spreidt, zo beperk je het risico en zul je minder snel last hebben van verlies.

Investeren in aandelen

Er zijn verschillende investeringen die je kunt maken. De eerste waar we naar gaan kijken is investeren in aandelen, dit is waarschijnlijk de bekendste beleggingsvorm en de meeste mensen zullen hier wel wat van af weten. Een aandeel is een deel van het eigendom van een bedrijf. Door het kopen van een aandeel, krijgt de koper een aantal rechten bij een bedrijf. Hierdoor heeft het aandeel een bepaalde waarde. Door het kopen van een aandeel, wordt de koper dus mede-eigenaar van het bedrijf. Meestal zijn aandelen in grote bedrijven relatief veilig, naarmate het bedrijf kleiner en onbekender wordt zal ook het risico toenemen. Wel is het zo dat het rendement bij aandelen in een klein bedrijf vaak groter is, je hebt immers een groter aandeel in het bedrijf.

Investeren in obligaties

Naast aandelen kun je ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening van een overheid of bedrijf. Als belegger kun je beleggen in obligaties, je koopt dan in feite een lening aan een overheid of bedrijf. Als vergoeding voor het verstrekken van een dergelijke lening ontvang je vaak een rente. Deze vorm van beleggen is het minst risicovol aangezien het betrekking heeft op de overheid. Deze zijn altijd wel in staat om de ‘lening’ te betalen. Een goede investering dus voor iemand die wat minder risico wilt nemen.

Investeren in vastgoed

Vastgoed is een andere beleggingsvorm waar veel mensen wel van gehoord hebben. Dit is echter wel een vorm van beleggen waarbij enige kennis vereist is! Vastgoed, ook onroerend goed of onroerende zaak genoemd, omvat de grond en de gebouwen (opstal) op deze grond. Je snapt dus wel dat je voor deze vorm van investeren kennis moet hebben omtrent de waarde van onroerende goederen. Anders ga je onnodig risico lopen, dit is dus een echte beleggingsvorm voor de wat gevorderde belegger.

Jouw Beleggingsportfolio

Beleggingen komen allemaal in een beleggingsportfolio terecht. Dit is het totaal overzicht van de gemaakte investeringen, zo kun je jouw vermogen goed geordend zien. Tussen leeftijdsgroepen zitten er duidelijke verschillen in de opbouw van dit portfolio. Als we kijken naar jonge mensen dan zien we dat zij sneller bereid zijn om risico te nemen. Zij hoeven nog niet te denken aan het opbouwen van een pensioen en ze hebben minder financiële verplichtingen dan oudere mensen. Jongere mensen zullen dan ook sneller in aandelen investeren die een hoog rendement verwachten waar een wat hoger risico aan vast zit. Oudere mensen zijn wat dat betreft een stuk conservatiever. Zij moeten denken aan hun oude dag en voor hun is het dan ook niet verstandig om risicovol te gaan beleggen. Bij deze mensen zie je dat het portfolio voornamelijk bestaat uit vastgoed en obligaties, deze hebben toch nog een aantrekkelijk rendement maar hier zitten aanzienlijk minder risico’s aan vast. Beleggen is dus voor iedereen verschillend en iedereen zal dan ook op zijn eigen manier gaan beleggen. Probeer dus eens een van de belegspellen uit en kijk eens of investeren wat voor je is!