Geldzaken

geldzaken
Geldzaken: Nederlands Centrum voor Financiële Informatie
Of u nu een arbeidsongeschiktheidsverklaring heeft of werkt als zelfstandige, iedereen heeft graag zijn geldzaken op orde. Wat er allemaal komt kijken bij uiteenlopende thema’s op het gebied van persoonlijke financiën kunt u op deze pagina van het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie vinden.

In plaats van ingewikkelde menu’s staat hier een overzicht op alfabetische volgorde van belangrijke geldzaken. Het is ook mogelijk deze pagina te doorzoeken door [Ctrl][F] te typen. Sommige onderwerpen zijn misschien onder een andere titel georganiseerd als u misschien denkt. Wij horen graag of u toevoegingen of opmerkingen heeft over de inhoud van deze pagina.

Voor een persoonlijk advies kunt u contact opnemen met een van de bij ons aangemelde financiële adviseurs bij u in de buurt. Het NCFI verbindt consumenten met financieel adviseurs, en geeft zelf geen adviezen. Ook kunt u uw vragen plaatsen of andere bezoekers helpen door te reageren op de onderwerpen.

Arbeidsongeschikt

Als u volledig arbeidongeschikt bent verklaard, van jongsafaan, of na een (bedrijfs-) ongeval of door ziekte, heeft u recht op een uitkering. Ook als u gedeeltelijk arbeidongeschikt verklaard bent kunt u misschien aanspraak maken op een uitkering.

verder lezen

Belasting

Belasting betalen is nooit leuk, belasting terugkrijgen daarentegen kan soms ondanks het papierwerk een leuke verassing zijn. De primaire belastinginning wordt verzorgd door De Belastingdienst, hoewel het innen van BTW feitelijk als aan de kassa gebeurt, zelfs voordat u salaris krijgt wordt er al belasting ingehouden, zelfs op een uitkering zit inkomsten belasting. Aan de andere kant vloeit er voor veel huishoudens ook veel belastinggeld terug in de vorm van toeslagen.

verder lezen

Beleggen

Beleggen is niet alleen weggelegd voor de rijken of elite. Iedereen kan zelf aandelen kopen op de beurs, meestal gewoon via de eigen bank, of bij een gespecialiseerde broker met een breder aanbod. Een aandeel is als het ware een stukje eigendomsrecht van een bedrijf, wanneer het goed gaat het bedrijf in waarde stijgt, of als er winsten (dividend) worden uitgekeerd profiteert u evenredig mee. Gaat het minder goed, dan worden er doorgaans geen divenden meer uitbetaalt en kan de wwarde van uw aandeel dalenNaast aandelen kutn u ook beleggen in obligaties (leningen) en allerlei complexe afgeleide producten. Er zijn ook beleggingsfondsen, die voor u beleggen in een door experts beheerd portfolio.

verder lezen

Beleggingsobjecten

Beleggingen in vastgoed of waardevolle goederen die niet (per se) op de effectenbeurzen worden verhandelt zijn zogenaamde beleggingsobjecten. Deze zaken of rechten of zaken kunnen een interresant alternatief zijn of een aanvulling op beleggingen op de beurs.

verder lezen

Beleggingsverzekering

Beleggen is risico nemen. Een beleggingsverzekering is dus per definitie een vreemde constructie. Er is helaas veel mee mis gegaan, daarom worden dit type complexe financiele producten ook wel aangeduid als woekerpolis.

verder lezen

Betalen

Wanneer je een betaalrekening wilt openen kan dat bij een tiental banken. Lees verder over de verschillen tussen de betaalrekeningen en het serviceniveau van elke bank en over alternatieve betaalrekeningen zoals PayPal en Prepaid Creditcards met IBAN.

verder lezen

Budgetteren

Een huishoudboekje bijhouden lijkt misschien iets voor boekhouders, maar het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn om bij te houden waar je geld aan uitgeeft en vervolgens de uitgaven voor een bepaalde periode te plannen. Wat is budgetteren precies en hoe werkt het?

verder lezen

Huur

Ongeveer vier op de tien woningen is een huurwoning. Voor de meeste mensen is de huur de grootste vaste last die doorgaans automatisch wordt afgeschreven. De meeste woningen worden verhuurd door woningcooperaties en een klein gedeelte wordt door particuliere huiseigenaren of investeerders verhuurd.

verder lezen

Hypotheek

Eén van de grootste kostenposten – voor de meeste huiseigenaren zelfs de grootste maandelijks terugkerende kostenpost – is de hypotheek. Een hypotheek is een lening voor een huis. In Nederland is het gebruikelijk om geld voor de aankoop van een huis te lenen bij een bank of hypotheekverstrekker. Op onze pagina incassodata.nl/hypotheken kun je van deze erkende hypotheekverstrekkers opzoeken wat hun incassobeleid is en wanneer de maandbedragen worden afgeschreven.

verder lezen

Inkomsten

Om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen kun je natuurlijk eindeloos bezuinigen, maar als er simpelweg te weinig inkomsten zijn om zowiezo rond te kunnen komen is het wel zo handig om hier eens goed naar te kijken. Een salarisbetaling of een uitkering zijn de voornaamste bronnen van inkomsten, maar er zijn nog veel meer manieren om maandelijks geld te ontvangen. Kijk in het overzicht met betaaldata van a to z welke geldstromen er zoal zijn en zoek op wanneer deze worden uitbetaald. Misschien kom je wel in aanmerking voor één of andere regeling, toeslag of subsidie!

verder lezen

Investeren

Wat is investeren precies en hoe werkt het? Waarin kun je investeren en kan ik er ook mee beginnen? Stel jouw vragen over investeren hier en lees wat je in de basis moet weten over investeren.

verder lezen

Kinderen

Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden met een kindje op komst? Kinderen kosten een aanzienlijk deel van het besteedbaar inkomen, maar aan de andere kant hebben gezinnen recht op allerlei toeslagen en regelingen, lees verder over de financiële thema’s en kinderen.

verder lezen

Lenen

Wat is lenen? Alles over leenvormen zoal roodstand, studiefinanciering, creditcard leningen, persoonlijke leningen en krediet lees je op onze pagina over lenen. Er zijn vele aanbieders van leningen en ontelbare leenvormen, maar deze pagina zal je zeker op weg helpen om meer te weten te komen over lenen, de voordelen, nadelen en de consequenties hier van.

verder lezen

Ontslag

Soms gebeurt het onverwachte of misschien wel onvermijdelijke, een ontslag. Zeker wanneer u de financiële zekerheid van een vast dienstverband gewend bent kan een naderend ontslag schrikken zijn, want er komt waarschijnlijk een wat turbulente tijd aan. Er zijn gelukkig verschillende regelingen waarvan u gebruik kunt maken en ook al lijkt het misschien op het moment van ontslag dat de wereld op zijn kop staat, het kan ook een begin zijn van een nieuwe wending in uw carriere als u open staat om kansen aan te grijpen.

verder lezen

Op Jezelf Wonen

Wanneer je zelfstandig gaan wonen krijg je te maken met huur of hypotheekincasso’s en andere vaste lasten. Hoe kun je het beste omgaan met verhoogde uitgaven en onverwachte kosten? Waar heb je recht op als je op jezelf gaat wonen?

verder lezen

Overlijden

Wanneer er een naaste komt te overlijden moet er naast het organiseren van de uitvaart van alles worden geregeld. Ook als er geen erfenis van betekenins te verdelen is, moet toch vaak de inboedel worden verdeeld onder de familie of opgeruimd, want het huis moet zo snel mogelijk leeg. Naast de huur of hypotheek zijn er nog allerlei andere vaste lasten die door blijven lopen en ook als er sprake is van pensioen of uitkering zal die moeten worden stopgezet. Over al dit soort zaken kunt u meer lezen op onze pagina over geldzaken bij overlijden.

verder lezen

Pensioen

Het ouderdomspensioen AOW is van overheidswege opgelegd en wordt uitgekeerd vanaf uw pensioengerechtigde leeftijd. Daarnaast zijn er zogenaamde vergunningplichtige premiepensoeninstellingen om aanvullend pensioen op te bouwen en vijf soorten levensverzekeraars, namelijk de overlijdensrisico-, uitvaart-, kapitaal-, beleggings- en/of lijfrenteverzekering.

verder lezen

Salaris

Voor wie precies wil weten hoe het nu zit met salarisbetalingen hebben wij de wettekst uitgelicht op onze pagina over salaris betalingen. Hoe de loonbetaling wettelijk geregeld is kun je hier lezen. Verder staat hier allerlei informatie over de eindejaarsuitkering, het vakantiegeld, betalingen van online inkomsten, de salarisbetaling van uitzendbureaus en het aanvragen van een voorschot op je salaris.

verder lezen

Samenwonen

Samenwonen kan soms best wat financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld gevolgen voor toeslagen en uitkeringen, maar aan de andere kant zijn er ook bepaalde voordelen van een gedeeld huishouden, als er sprake is van overbodig geworden inboedel bijvoorbeeld, kan dat juist direct voor extra inkomsten zorgen.

verder lezen

Scheiden

Een scheiding is soms onvermijdelijk. Wat zijn de financiële gevolgen? Lees verder over hoe het zit met gemeenschap van goederen, alimentatie en de gevolgen voor kinderen met ouders in scheiding.

verder lezen

Schenken

Wat komt er kijken bij een schenking? Tot welke grenzen kun je belastingvrij een bedrag aan een familielid schenken, en wanneer moet er schenkbelasting worden afgedragen aan de fiscus? Zeker als het om een groot bedrag gaat, loont het de moeite om enig belastingonderzoek te (laten) doen.

verder lezen

Schulden

Het aangaan van een hypotheekschuld of studieschuld zijn bewuste keuzes, maar soms ontstaan ongewenste schulden door bijvoorbeeld het wegvallen van inkomsten, verkeerde keuzes, of domweg pech. Lees verder over schulden, schuldsanering, mogelijke nadelige gevolgen en het voorkomen er van.

verder lezen

Sparen

Sparen is het opzij zetten van geld voor toekomstige uitgaven. Feitelijk is het geen vorm van investeren, want je wordt hooguit een beetje gecompenseerd voor de inflatie met een laag rentepercentage. Aan de andere kant is geld in bewaring geven bij een bank wel verstandig, want daar is het wel zo veilig. Door maandelijks geld opzij te zetten en van je betaalrkening naar je spaarrekening over maken geef je het in elk geval niet uit.

verder lezen

Studeren

Wat komt er allemaal bij kijken op financieel gebied als je gaat studeren? Je krijgt te maken met studiefinanciering, een langlopende lening die ja aangaat bij het DUO, misschien op jezelf wonen, gaat een zorgverzekering aanvragen, krijgt te maken met OV reiskosten, collegegeld, boeken en bijvoorbeeld een nieuwe laptop.

verder lezen

Subsidies

Nederland subsidieland. Er is een oneindig grote pot met subsidies voor anderen zo lijkt het wel, maar wanneer je zelf eens een keer iets extras nodig hebt voor een publiek of privaat initiatief dan is er opeens niks te vinden of de aanvraagtermijn is net gesloten. De rijksoverheid heeft vele tientallen, zo niet honderden subsidies en regelingen voor het bedrijfsleven, particulieren, stichtingen en verenigingen. Daarnaast zijn er diverse semi-overheids en private instellingen die fondsen beschikbaar stellen voor initiatieven die in lijn zijn met hun doelstellingen. In eerste instantie zal op deze site aandacht worden besteedt voor subsidies die beschikbaar zijn voor particulieren en zzp-ers. Afhankelijk van de vraag van onze bezoekers en de expertise van de bij ons aangesloten adviseurs kan dit nog breder worden opgezet in de loop van 2018.

lees verder

Toeslagen

Toeslagen zijn een bijzondere vorm van subsidies. Een omgekeerde belasting zou je kunnen zeggen. Van de geïnde belasting wordt een gedeelte uitgedeeld in de vorm van subsidies. Toeslagen zijn in die zin anders, omdat de uitkering een voorschot is. Achteraf wordt bekeken of je er recht op had en dat kan soms voor vervelende verassingen zorgen. Laat je dus goed informeren voordat je een toeslag aanvraagt. Aan de andere kant is het voor ontzettend veel mensen onmogelijk geworden om de huur, zorgkosten, kinderopvang en dergelijke te betalen zonder gebruik te maken van toeslagen. Lees verder op onze pagina over toeslagen welke toeslagen er zoal zijn en wanneer deze worden uitbetaald.

verder lezen

Uitgaven

Als je goed wilt budgetteren moet je eerst bijhouden of in je afschriften opzoeken waar je geld zoal naar toe gaat elke maand. Ons overzicht van veelvoorkomende maandelijkse vaste lasten kan je hier bij helpen om sneller inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon. Voor een geden financiele planning is het ook handig om te weten wanneer er bepaalde bedragen worden afgeschreven middels automatische incasso, zodat je niet onbedoeld rood komt te staan. Door hier handig rekening mee te houden voorkom je overbodige rentebetalingen!

verder lezen

Verzekering

Verzekeringen kunnen vrijwel ongemerkt en bij mekaar opgeteld over de jaren heen een flinke zak geld opsnoepen. Als vuistregel kun je hanteren dat je geen verzekering moet afsluiten voor een gebeurtenis die je zelf kunt bekostigen. Denk drie keer na voordat je een telefoonverzekering, een uitvaartverzekering of een verlengde garantie koopt. Er zijn natuurlijk verplichte verzekeringen zoals die voor een auto, of de zorgverzekering, maar veel reisverzekeringen hebben bijvoorbeeld dubbele dekking als je al een uitgebreide zorgverzekering hebt of zelfs al als je gebruikt maakt van een creditcard in het buitenland. Al dit soort zaken kun je lezen en bediscussieren op onze pagina over verzekeren.

verder lezen

Vergelijk

Prijsvergelijkers kunnen helpen bij het maken van een keuze voor de aanbieders van uw onvermijdbare vaste lasten. Bekijk zeker eens per jaar uw vaste lasten en gebruik het overzicht van alle prijsvergelijkers voor vaste lasten om uw maandelijks uitgaven onder controle te houde

verder lezen

Werk

Een (nieuwe) baan is mooi, maar brengt soms veel veranderingen met zich mee. Zeker als er sprake is van een verhuizing kunnen de eerste weken als stressvol worden ervaren. Lees verder over de gevolgen voor onder andere toeslagen, belasting- en pensioenzaken.

verder lezen

Zzp

Zelfstandige Zonder Personeel. Je zult het maar zijn. Veel Zzp-ers vallen tussen wal en ’t schip voor allerlei regelingen. Ze kennen niet de bescherming die een ondernemer heeft die via een BV werkt, en moeten wel aan regeltjes voldoen voor de belastingdienst, een bedrijfsadministratie voeren. Als je een eenmanszaak hebt kun je overigens wél personeel inhuren, maar nu wordt het ingewikkeld. Verkapte werknemer of zelfstandig ondernemer? Lees verder op onze Zzp paginas over relevante onderwerpen voor de hedendaagse Zzp-er.

verder lezen