Wat bijna niemand weet over American Express die kiest voor betaalgemak en de vele extra’s


Kies jouw American Express kaart

“Je betaalt vrijwel alles dertig dagen later, maar hoe verdienen ze aan je?”

Verborgen in de kleine lettertjes. De American Express boete voor te late betaling is een voorbeeld van de werkelijke kosten van een zogenaamde charge kaart.

Ik ben in de algemene voorwaarden gedoken om uit te zoeken wat bijna niemand doet die een creditcard nodig heeft. Ook op de meeste vergelijkingssites zul je deze informatie niet vinden.

Enkel bij het aanvragen van een creditcard wordt je gevraagd akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Ik zal uitleggen waar je vooral op moet letten voordat je je nieuwe pasje al te snel uit je zak trekt.

Voordelen Creditcard

Natuurlijk heeft een creditcard heel veel voordelen, maar je moet je geldzaken wel op orde hebben. Als je het minimumloon verdient kom je niet in aanmerking, maar zodra je boven de €20.000,- bruto komt kun je met je loonstrookje bij de hand zo een creditcard aanvragen bij American Express.

Heb je in het verleden betalingsproblemen gehad en hierdoor een negatieve BKR-registratie, dan zul je deze vermelding eerst weg moeten werken. Je kunt in dat geval alleen een prepaid creditcard aanvragen. Elke vermelding bij het Bureau Krediet Registratie blijft trouwens tot vijf jaar na het aflossen van de lening zichtbaar voor financiële dienstverleners.

De American Express creditcard is een charge kaart, eigenlijk een gewone betaalkaart, maar dan met het handige 15-cijferige nummer en CVC-code (verificatiecode) op de achterkant voor online aankopen. Ter info. Andere Creditcards gebruiken 13 of 16 cijfers op hun kaarten. American Express heeft als enige 15 cijfers.

Omdat het openstaande bedrag niet in termijnen, maar elke maand ineens van de gekoppelde betaalrekening wordt afgeschreven, is er geen sprake van een lening. Er komt dus geen vermelding bij het BKR.

Ontdek in drie stappen welke kaart bij jou past

snel geld lenen
Vraag vandaag jouw nieuwe creditcard aan

Rente of American Express Boete

Boven op de jaarlijkse kosten, die relatief laag zijn, brengt American Express de volgende boetes in rekening.

 •  1 – Boete voor te late betaling
 •  2 – Mislukte Automatische Incasso
 •  3 – Vreemde Valuta
 •  4 – Geldopname (!)

1) Boete voor te late betaling

Binnen dertig dagen na de vervaldatum van het rekeningoverzicht (dat is soms bijna zestig dagen na een aankoop) moet je Creditcard saldo zijn aangevuld. Deze American Express boete is twee-en-een-half procent van het openstaande bedrag en is minimaal 15 euro. Deze boete wordt de volgende maanden herhaald na zestig en negentig dagen. Bovendien kunnen er aanvullende incassokosten worden gemaakt als betaling uitblijft.

2) American Express incasso mislukt

Is de maandelijkse American Express incasso mislukt, dan betaal je een storneringsboete van 1,5% plus €5,- per mislukte incasso.

3) Wisselkoersopslag

Je betaalt een boete voor transacties in vreemde valuta. De wisselkoerstoeslag bij betalingen in bijvoorbeeld Amerikaanse Dollar, bedraagt twee-en-een-half procent van het omgewisselde bedrag in euro’s.

4) Kosten van Contante Opnames

De kosten van contante opnames zijn zo hoog dat je van een boete mag spreken. Drie-en-een-half procent van het opgenomen bedrag (minimaal €4,50). Oppassen dus met je nieuwe pasje. Alleen in geval van nood maak je gebruik van een pinautomaat, anders lopen de kosten voor je creditcard snel op.

Een boete betalen is vervelend, maar met een creditcard van een gewone bank wordt het openstaande bedrag altijd afgeschreven van de betaalrekening. Geeft dit roodstand, dan zijn de rentes hoog. Bij ING ligt de rente op roodstand tussen de 7,2% tot 17,1% afhankelijk van het type rekening. Bij ABN-AMRO is de rente tussen de 10,3% en 14,0%. Een roodstand wegwerken is vaak vele malen lastiger dan eenmalig het saldo van je Creditcard aanvullen.

Voordelen American Express Creditcard

American Express geeft Creditcards, Zakelijke Creditcards, en Flying Blue Creditcards uit. De Flying Blue – American Express Silver Card is een veelgekozen instap Creditcard van American Express (Amex) in Nederland. Je kunt later upgraden naar een Gold Card of een Platinum Card.

 •  – Spaar Miles met al je aankopen
 •  – De beste kaartjes met American Express Invites
 •  – Korting op Autohuur
 •  – Sneller meer Flying Blue voordelen
 •  – Inclusief reisverzekering
 •  – Geld terug garantie

Flying Blue is het frequent flyer programma van KLM – Air France

Door de samenwerking met American Express kun je met al je aankopen Miles sparen voor een ticket. Als lid van Flying Blue mag je tickets zonder extra kosten in drie termijnen betalen. Maak bovendien gebruik van Global Assist voor reisadvies vooraf, of assistentie in het buitenland.

Betalen met je Silver Card is veilig. Ook voor online aankopen ben je beveiligd tegen fraude. Aankopen zijn tot drie maanden automatisch verzekerd en je hebt tijdens diezelfde periode een extra geld terug garantie. Veel langer dan de wettelijke bedenktijd van twee weken bij online aankopen.

Kies jouw kaart met onze vergelijker


Kies jouw kaart


Kies jouw kaart

Flying Blue Silver Card is gekoppeld aan je Nederlandse bankrekening

Heb je nog geen creditcard? Vraag er direct één aan bij American Express en koppel de kaart aan je Nederlandse bankrekening. De aanvraag is snel en eenvoudig. Je hebt alleen je bruto-inkomen en je paspoort of rijbewijs nodig. Ga meteen voor de Flying Blue card, om alle KLM – Air France (skyteam) voordelen mee te pakken. Je hoeft nog geen Flying Blue lid te zijn, zelfs als je nog nooit gevlogen hebt wordt je automatisch gratis lid bij jouw aanvraag.

Je hebt altijd inzicht in je uitgaven via je online account of de American Express App. Saldo meldingen en de aankondiging van de maandelijkse betaaldatum via American Express® Card Alerts zijn gratis.

Geef slim uit en maak gebruik van alle American Express voordelen zonder extra kosten

Wil je snel Miles te sparen met al je aankopen. Standaard vrijwel alles dertig dagen later betalen. Gebruik maken van verzekeringen, garanties en extra’s zoals American Express Invites en korting op autohuur. Zonder in de val te trappen van extra kosten?

Geen dan slim uit met je nieuwe Flying Blue – American Express Silver Card;

 •  – Neem nooit geld op uit een pinautomaat
 •  – Betaal online en in het buitenland zo veel mogelijk in euro’s om de wisselkoersopslag te voorkomen
 •  – Zorg voor voldoende saldo op je bankrekening vóór de betaaldatum
 •  – Voorkom de boete voor te late betaling

Op deze manier betaal je alleen de jaarbijdrage. Een verwaarloosbaar klein bedrag om een extra betaalmiddel in handen te hebben. Al is het maar omdat er altijd storingen kunnen zijn met je reguliere betaalpas. Zo sta je nooit met lege handen bij de kassa.

Eerste jaar gratis en welkomstbonus

De Flying Blue – American Express Silver Card is nu het eerste jaar gratis! Daarna betaal je ieder jaar een jaarbijdrage. Let op, de extra kosten in de vorm van een American Express boete zijn wel van toepassing gedurende het eerste jaar.

Wanneer je €500,- uitgeeft in de eerste drie maanden nadat je je Silver Card hebt gekregen, ontvang je een welkomstbonus van 2500 Miles.

Jeroen Houdijk
Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

P.S. Je kunt kosteloos tot twee extra kaarten aanvragen voor je partner of meerderjarige kinderen. Deze kaarten worden aan dezelfde rekening gekoppeld als de hoofdkaarthouder

3 gedachten over “Wat bijna niemand weet over American Express die kiest voor betaalgemak en de vele extra’s”

 1. Dat van USD als vreemde valuta by American Express is inderdaad opmerkelijk als je er over nadenkt, maar zo zal het toch zijn als je een account in EUR hebt.

  Ook bij andere banken verlies je altijd door de wisselkoers, maar een wisselkoers opslag van 2,5% bovenop de wisselkoers mag je gerust een boete noemen toch? Of andere banken of Creditcards extra kosten in rekening brengen hiervoor weet ik niet.

  Ik heb de AMEX flying blue silvercard als voorbeeld genomen omdat dit de meest aangevraagde kaart is.

  Als een openstaand bedrag van een creditcard bij een gewone bank wordt omgezet in roodstand of een persoonlijke lening zijn de rentes veel hoger. Dat kunnen vervelende langlopende lasten worden. Daarom is een Charge Card wel zo handig omdat het openstaande bedrag elke maand wordt verrekend.

  1. Beste Jeroen,
   Dus als ik met mijn Amex buiten de eurozone de keuze krijg in euro’s of lokale valuta betalen (via de betaalautomaat in bijv. een winkel/restaurant) dan kies ik voor euro’s? Dit terwijl er altijd wordt geadviseerd in lokale valuta te betalen?
   Mvg Ciska

   1. Bij het pinnen aan de kassa heb je deze keuze vaak niet. Een kwestie van vragen en proberen denk ik.

    Ander voorbeeld uit de praktijk: Een vliegticket buiten de EU kopen bij een lokaal reisbureau en betalen in USD resulteert in een forse opslag.

    Hetzelfde ticket kun je ook online boeken bij een Nederlandse website en online betalen in Euro’s.

Reacties zijn gesloten.