Betalen

Bij iedere bank in Nederland kun je een betaalrekening open om uw rekeningen te kunnen betalen. Voor een betaalrekening of een pakket betaal je vaste kosten. Deze kosten lopen per bank en pakket uiteen en zijn verschillend bij de ene bank zult u meer betalen dan bij de andere bank.

De mogelijkheden van internetbankieren verschillen ook per bank. Zo kun je bij de ene bank je afschriften van de afgelopen tien jaar terugvinden terwijl dit bij een andere bank maar maximaal tot dertien maanden terug kan. Ook de mogelijkheden van mobiel internetbankieren zijn verschillend bij de banken. Bij sommige banken kun je standaard naar alle IBAN nummers in Nederland geld overmaken en bij andere banken kan dat alleen maar naar rekeningen waar je de afgelopen periode geld naar hebt overgemaakt. Er zijn verschillende banken in Nederland waar je een betaalrekening kunt openen.

Nederlandse banken die een betaalrekening aanbieden:

ABN AMRO Bank
ASN Bank
Rabobank
bunq
DHB Bank
ING Bank
Knab
SNS Bank
Triodos bank

Gezamenlijke Rekening

Een gezamenlijk rekening (en/of rekening) is voor mensen die een gezamelijke huishouding hebben. en via deze gezamenlijke rekening betalen. Meestal open je deze als je gaat samenwonen of gaat trouwen. Hoe het precies zit met de regels rnd een gezamelijke rekening lees je op onze pagina over de e/o rekening.

PayPal

Er zijn ook nog alternatieven waarmee je kunt betalen, dit kan bijvoorbeeld met PayPal of met Prepaid creditcards. PayPal is een online systeem waarmee je snel en makkelijk internetaankopen kunt betalen. Het betaalsysteem wordt wereldwijd gebruikt door particulieren, maar ook door webwinkels en andere bedrijven. Wanneer je een rekening op de website van PayPal wilt openen, moet je je eerst registreren met jouw e-mailadres. Je kunt daarna jouw bankrekening of creditcard koppelen aan het account. Je e-mailadres is dus gekoppeld aan je persoonlijke PayPal-rekening. Je kunt betalen met je bankpas, creditcard of PayPal-saldo. Als je geld naar iemand wilt overmaken die ook een PayPal account heeft, dan heb je alleen het e-mailadres nodig van de ontvanger. Als je geld ontvangt op je PayPal rekening krijg je daar een bericht van en kun je het bedrag terugzien in het rekeningoverzicht op PayPal. Het verschil met de prepaid creditcard is dat je bij PayPal wel in een negatief saldo kan komen te staan. Het openen van een PayPal rekening is overigens gratis.

Prepaid Creditcards

Een prepaid creditcard werkt heel simpel en is te vergelijken met bijvoorbeeld prepaid beltegoed: je laadt van tevoren een bedrag op waarmee je net zo lang kunt doen tot het tegoed of krediet op is. Doordat je zelf bepaalt hoeveel krediet je op de prepaid creditcard zet en doordat je niet rood kunt staan loop je dus geen risico dat je saldo in de min komt, dit kan namelijk niet. Een prepaid creditcard is dus geen lening zoals bij een standaard creditcard. Voor sommige mensen is de prepaid creditcard dus ook veel veiliger: je loopt namelijk geen risico om teveel geld uit te geven dat je eigenlijk niet in bezit heeft. Wanneer je je prepaid creditcard hebt opgeladen, kun je overal aankopen doen waar de betreffende creditcard geaccepteerd wordt.