Lenen

Toen er alleen nog maar schelpen waren was alles een stuk eenvoudiger. De tijd van ruilhandel met kralen en schelpen ligt lang achter ons dus laat ik maar ter zake komen. Wat is lenen? Een lening is een geldbedrag waarover je, meestal voor een beperkte tijd, kunt beschikken. Afhankelijk van het type lening worden er verschillende rentepercentages voor berekend. Er wordt zeer veel geld verdiend met het verstrekken van leningen. Ondanks dat is het soms mogelijk om tegen lage rente te geld lenen. Vrijwel iedereen komt vroeg of laat met lenen in aanraking. Ik vraag mij af of mensen die zeggen tegen lenen te zijn, er bij stil staan dat iets bestellen op afbetaling of het afsluiten van een mobiele telefoonabbonnement met een nieuwe telefoon, ook een lening is. Lenen is op vele manieren verwoven met de samenleving. Elke lening vergelijken is schier onmogelijk, daarom zal ik enkele veel voorkomende leningen beschrijven.

Rood staan

Rood staan is een veelvoorkomende manier van lenen, zodra je vaste maandelijkse inkomsten ontvangt op een rekening is het mogelijk om rood te staan. Het risico van roodstaan, zeker wanneer het niet noodzakelijk is om het saldo regelmatig tot boven nul aan te vullen, is dat de bestedingslimiet gezien wordt als een nieuw nulpunt. Op die manier is de bank verzekerd van leuke extra inkomsten via de rente. De rente voor rood staan is meestal niet zo heel hoog, dus daarom wordt hier veel gebruik van gemaakt.

Studielening

Een studielening, voorheen Studiefinanciering (kortweg stufi) is een lening die je kunt krijgen wanneer je studeert. Een klein gedeelte wordt kwijtgescholden wanneer je aan bepaalde normen voldoet (prestatiebeurs) maar dit is niet genoeg om een studie mee te bekostigen, laat staan er van te leven. Wanneer je geen tijd kwijt wilt zijn aan een bijbaan (Kan overigens heel nuttig zijn, je doet werkervaring op en levert een bijdrage aan de samenleving) is het mogelijk om tot een acceptabel niveau bij te lenen. Dit is een van de goedkoopste manieren van lenen.

Creditcard

Een creditcard is een pasje wat je krijgt wanneer je een rekening opent bij een bank die dit type lening verstrekt. Met dit pasje kun je (afhankelijk van je inkomen) tot een bepaalde limiet besteden. Om deze limiet te kunnen behouden, dient maandelijks de rente plus een klein bedrag te worden voldaan. De rentepercentages van credticards zijn behoorlijk fors en daarom raad ik aan deze alleen te gebruiken in noodsituaties of wanneer je een boven modaal inkomen hebt. De definitie van noodsituatie is hier natuurlijk de valkuil…

Microkrediet

Een ‘kleine’ lening. Er wordt vaak gesproken over microkredieten als een vorm van ontwikkelingshulp. Het stimuleren van kleine ondernemingen door mini-leningen te verstrekken, zodat mensen een eenvoudig bestaan kunnen opbouwen.

Een andere vorm van een microkrediet is een kort uitstaande lening. Dit kan een aflossing zijn bij een postorderbedrijf of internetwinkel, maar ook een klein bedrag om de overbrugging te maken totdat het eerstvolgende salaris is gestort.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening die je afsluit wanneer je een huis koopt. Er zijn maar weinig mensen die een huis contact uit de achterzak betalen, hiervoor moet je dus doorgaans lenen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan worden afgesloten voor bijvoorbeeld een eenmalige uitgave. De bekende – breedbeeldtelevisie omdat de buurman die ook heeft – een nieuwe badkamer – een auto – noem maar op. Dit is een zeer omstreden mannier van lenen omdat bekent is dat je hierdoor flink in de problemen kunt geraken. Op tv zijn zeer veel reclame-uitingen voor dergelijke leningen te zien. Het probleem is dat het veel te makkelijk is om een lening te krijgen die je onmogelijk kunt aflossen.

Tot slot

Dit is een verre van compleet overzicht van leenvormen. Voor iedereen is de aanleiding om te lenen weer anders, maar een ding staat voorop; Denk goed na voordat je een lening afsluit! Voordelig geld lenen lijkt aantrekkelijk, maar de meest verantwoorde manier om snel aan geld te komen is door te werken. Via een uitzendbureau kunt u meestal binnen een week over geld beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.