Budgetteren

Budgetteren betekent plannen waaraan jij je geld uitgeeft. Het is belangrijk om je inkomsten en uitgaven te plannen, zo heb je een overzicht van je inkomsten en uitgaven en weet je precies wat er binnen komt en wat er uit gaat. Met budgetteren kun je bijvoorbeeld gemakkelijker voorkomen dat je rood komt te staan, of dat je onnodig te veel geld uitgeeft. Budgetteren geeft je meer rust in je geldzaken omdat je alles weet over je eigen inkomsten en uitgaven, het is dus aan te raden om te gaan budgetteren.

Wat zijn je inkomsten en uitgaven?

huishoudboekje in excel
Download mijn huishoudboekje in Excel voor eenvoudig inzicht in je Inkomsten en Uitgaven
Als je wilt gaan beginnen met budgetteren, is het belangrijk dat je al je inkomsten en uitgaven gaat noteren. Maak eerst een schatting van je volgende inkomsten:

• Je salaris/uitkering
• Je toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag)
• Eventuele andere inkomsten

Maak ook een schatting voor je uitgaven van de vaste lasten (per maand):

• Elektra en gas
• Huur/Hypotheek
• (Maandelijkse) abonnementen
• Verzekeringen
• Water

Maak daarna een schatting van de vaste lasten per jaar.  Dat kunnen zijn:  Afvalstoffenheffing, Wegenbelasting, Rioolrecht, Waterschapbelasting en de (Jaarlijkse abonnementen die je bezit).
Maar natuurlijk zijn dit niet al je uitgaven (per maand of per jaar) want de variabele kosten per maand moet je ook nog berekenen, variabele kosten zijn bijvoorbeeld Boodschappen, Kleding, Benzine, Uitstapjes, Impulsaankopen.

Maak ook een budget voor onverwachte uitgaven

Budgetteer niet al je geld drastisch in, hou altijd wat over voor eventuele onverwachte uitgaves die er kunnen ontstaan. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren wat je niet hebt zien aankomen, zoals defecte apparaten, rekeningen die hoger uitvallen en ga zo maar door. Het is daarom handig om een categorie voor dit soort zaken te maken. Blijkt het achteraf dat je van het geld dat je hiervoor apart hebt gezet geen gebruik hebt gemaakt, kun je dit geld natuurlijk weer op je spaarrekening zetten.

Handige tips die je helpen bij het Budgetteren

Er zijn handige tips die je kunnen helpen bij het budgetteren. Zo kun je bijvoorbeeld het enveloppen systeem gebruiken voor het huishoudgeld in dat geval maak je per budget een envelop waar je het geld instopt dat je eraan mag uitgeven, zelf een huishoudboekje bijhouden, een vast bedrag aan kleedgeld, bonnetje bewaren van de aankopen die zijn gedaan. Maar maak het ook niet te ingewikkeld voor jezelf, je hoeft namelijk geen budget te hebben voor dingen zoals snoep, eten, fruit of drinken dit kan allemaal onder een budget in dit geval boodschappen. Hou het overzichtelijk en gebruik niet een te grote hoeveelheid aan categorieën.

Als je begint met budgetteren houd je dus eerst je inkomsten en uitgaven bij, zodat het duidelijk is hoeveel er precies binnen komt en hoeveel er precies uitgaat. Vaak wordt gedacht dat budgetteren hetzelfde inhoud als bezuinigen maar dit is niet het geval. Er kunnen namelijk ook kansen liggen aan de inkomsten kant i.p.v. de uitgaven kant, zo kun je uitzoeken of je recht hebt op meer toeslagen of andere mogelijkheden waardoor je meer inkomsten kunt genereren.

Bewindvoering

Help je iemand anders met budgetteren? In sommige gevallen wijst de rechter een bewindvoerder aan. Bewindvoerders moeten een rekening en verantwoording afleggen over de geldzaken die die zij verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.