Savedo spaarrekening

Sparen in het buitenland voor hoge rente is makkelijker dan je denkt

Sparen in het buitenland wint aan populariteit. De spaarrentes in Nederland zijn al jaren belachelijk laag. Zelfs nieuwe banken zoals Knab geven maar 0,22% rente (peildatum 6 januari 2019). Gevestigde banken zoals ING en ABN-AMRO geven rentes van 0,03%. Triodos Bank durft het om 0,00% spaarrente voor Triodos Internet Sparen te noteren. In Duitsland zijn er zelfs banken die negatieve rentes aanbieden om je geld veilig te bewaren.

De inflatie over 2018 is volgens de officiële cijfers 1,7%. Met de methode die door Eurostat gebruikt wordt, zou de inflatie op 1,58% uitkomen. Het langjarig gemiddelde is veel hoger, ergens tussen de drie en vier procent op jaarbasis.

Twintig jaar terug lag de gemiddelde spaarrente in de buurt van 3%. Dat was toen nog redelijk in balans met de inflatie, maar de rentes zijn nu tot een absoluut dieptepunt gekelderd.

Elk jaar wordt alles duurder. Met iedere dag die verstrijkt wordt jouw spaargeld minder waard. Je moet haast wel gek zijn om je geld op de bank te laten staan. Niet alleen wordt het snel minder waard, zodra je ook maar iets te veel hebt, moet je ook nog eens vermogensbelasting afdragen.

Europees Beleid

sparen in het buitenland met Savedo
Dank zij het depositogarantiestelsel kun je jouw geld veilig stallen in andere EU- lidstaten. Het internet platform SAVEDO maakt een einde aan taalbarrieres en andere praktische hindernissen en geeft gratis toegang tot Europese spaarbanken. Sparen in het buitenland is eindelijk mogelijk voor jou en mij.
Hier zit natuurlijk Europees beleid achter, om de mensen te stimuleren geld uit te geven en de wankele economie draaiende te houden. Ik geef er de voorkeur aan om toch iets achter de hand te houden, en liefst op een veilige manier vermogen op te bouwen om op een dag te kunnen rentenieren. Daar hoor je nu nooit meer iemand over. Rentenieren, vroegpensioen, eerder stoppen met werken, of met de VUT. Dat is tegenwoordig taboe. Doorwerken tot je kan is het motto. Zo niet verplicht solliciteren in ruil voor een magere uitkering en steeds kleiner wordende AOW in het vooruitzicht. Tegen de tijd dat veel werkenden van vandaag de pensioengerechtigde leeftijd bereiken is het ouderdomspensioen waarschijnlijk zeer sterk ingekrompen of misschien zelfs afgeschaft.

Zo werkt Deposito Sparen

Je zuurverdiende geld investeren in aandelen of obligaties brengt de nodige risico’s met zich mee. Je moet je hier zeker in verdiepen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Als je jouw geld veilig wilt stallen is deposito sparen verstandiger.

Een deposito is het voor een bepaalde termijn uitlenen van jouw geld aan een bank. Dit is anders dan met een gewone spaarrekening, omdat je gedurende de looptijd geen toegang tot je geld hebt. Hoe langer je jouw geld uitleent aan de bank, hoe hoger de vergoeding. De looptijd is typisch zes maanden tot een jaar, of enkele jaren, oplopend tot wel 10 jaar. Door periodiek deposito’s af te sluiten, komen deze na verloop van tijd ook weer regelmatig vrij en zo kun je voor jezelf stabiele rente-inkomsten garanderen.

Sparen in het buitenland veilig door Depositogarantiestelsel

Een van de voordelen van de Europese samenwerking is dat alle lidstaten een depositogarantiestelsel hebben. Dit betekent dat je spaargeld tot een bedrag van wel €100.000,- gegarandeerd veilig op jouw buitenlandse spaarrekening staat. Het nadeel is dat een spaarrekening openen als je op vakantie bent in Zuid- of Oost-Europa – waar de spaarrentes hoger liggen – niet zo eenvoudig is. Eigenlijk was sparen in het buitenland voorheen vrijwel onmogelijk. Om ergens een bankrekening te openen moet je in het land wonen en werken. Voor schimmige constructies in Zwitserland is dat misschien anders, maar we willen alles wel volgens de regels doen.

Via het internet platform SAVEDO is toegang tot Europese Spaarbanken eenvoudig. Dit van origine Duitse platform heeft nu een vestiging in Nederland. Je krijgt niet alleen inzicht in de actuele spaarrentes voor deposito’s bij EU-banken, bij het aanmaken van je account krijg je een gratis IBAN-spaarrekening. Deze kun je gebruiken om geld over te maken van en naar je gewone bankrekening en om deposito’s af te sluiten bij een of meerdere van de zeven aangesloten spaarbanken in de EU.

Het mooie van deze toegang tot al dit spaaraanbod is dat je je maar een keer hoeft te identificeren. Er komt iemand langs op afspraak waar en wanneer je maar wilt om je paspoort of ID kaart te controleren, en vervolgens kun je deposito’s openen bij meerdere banken zonder er zelf naar toe te reizen.

Savedo spaarrekening
Sparen in het buitenland is makkelijk met het online platform SAVEDO. Vraag jouw gratis IBAN-rekeningnummer aan voor toegang tot spaarbanken in de EU.

Europese Spaarrentes Vergelijken

De hoogste spaarrente die vandaag wordt aangeboden is 1,75% voor een periode van 5 jaar bij Banco BNI in Portugal. Dat is nog steeds niet om te juichen, maar het is in elk geval in evenwicht met het huidige inflatieniveau en alles is beter dan niks – of geld weggooien. Want dat is wat je doet als je jouw geld op een gewone spaarrekening in Nederland laat staan.

Ik begrijp dat je misschien een beetje voorzichtig bent met buitenlandse banken, zeker na het gedoe met Icesave, maar dat ging om miljoenen overheidsgeld van kleine gemeentes, stichtingen en enkele vermogenden die bewust een risico namen. Spaardeposito’s tot €100.000,- per bank, zijn gedekt door de nationale banken van Europa.

Vergelijk de spaarrentes bij SAVEDO en open een eerste deposito, je zult verstelt staan hoe eenvoudig het is om toegang te krijgen tot het Europees Spaaraanbod.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.