Uitleg Formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoering

Omdat ik verschillende vragen kreeg over het formulier rekening en verantwoording van andere familiebewindvoerders heb ik een kort filmpje op youtube gezet waar ik het formulier langs loop. Dit formulier kunt u downloaden op rechtspraak.nl. De rekenhulp die ik gebruik om de bedragen te controleren kunt u vinden in onze webwinkel.

Hieronder volgt het youtube filmpje met de uitleg van het formulier rekening en verantwoording. Als deze niet (automatisch) afspeelt kunt het ook bekijken via de weergegeven link. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleding van deze uitleg, plaats deze dan onderaan deze pagina, op youtube of facebook, zodat andere familie bewindvoerders kunnen reageren. Wilt u reageren als professionele bewindvoerder? Dat kan natuurlijk ook! Maar vermeldt het er wel even bij.

https://youtu.be/nTePx9EbF8s

Indienen periodieke rekening en verantwoording

De periodieke rekening en verantwoording bij bewind is een jaaroverzicht van de inkomsten, uitgaven, banksaldo’s, vermogen en schulden van betrokkene. Op de eerste pagina, na de persoonlijke gegevens, wordt meteen duidelijk of er sprake is van een toe- of afname van het vermogen. Veel mensen denken dat er een complete boekhouding nodig is, maar het enige vereiste voor de kantonrechter is dat dit formulier wordt ingevuld en samen met wat bonnetjes en kopieen van de bankafschriften is dat alles.

Zeker met de rekenhulp wordt het invullen een stuk makkelijker, omdat je er dan zeker van bent dat alle bedragen met elkaar een sluitende balans vormen.

Formulier Rekening en Verantwoording Beschermingsbewind en Curatele

In onderstaande video van 6 minuten leg ik uit wat er zoal in het formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoering moet worden ingevuld. Er is maar één formulier voor bewindvoering. Professionele bewindvoerders die een ingewikkelde schuldsanering begeleiden, gebruiken hetzelfde formulier als een familie bewindvoerder met een betrokkene die allen maar een betaalrekening en een spaarrekening heeft, zonder schulden.

9 gedachten over “Uitleg Formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoering”

 1. Goedenmiddag,

  Toen ik 2019 invulde kon ik bedragen met een komma getal invullen. Als ik nu een formulier invul kan dat niet meer. Klopt het dat ik alles moet afronden op ronde euro’s?
  mvgr,

 2. Hallo ik ben sinds kort bewindvoerder van mijn schoonmoeder omdat mijn man is sept ’21 is overleden.
  Maar ik dacht dat ik het ook allemaal zo goed had gedaan.
  Nu heb ik in Jan ’22 weer wat opgestuurd krijg ik zaterdag weer ‘n brief dat ik weer wat op moeten sturen wat ik in Jan.’22 al heb gedaan, gebeld vanmorgen is het niet aangekomen.
  Vind het voor de eerste keer wel spannend.

 3. H van den Bergh

  Ik ben Bewindsvoerster van mijn dochter. Ze heeft geen schulden die zijn inmidels allemaal betaald. Alles heb ik op maandelikse betaling af laten houden.Moet ik dan nog al die papieren invullen.

  1. Als er sprake is van bewindvoering moet je over elk kalenderjaar een rekening en verantwoording invullen. Misschien kan het bewind nu worden beindigd? Daarvoor moet je bij de kantonrechter zijn.

 4. Hallo Jeroen,
  Goed filmpje voor deze nieuwbakken bewindvoerder van mijn verstandelijk beperkte dochter. Ik heb een vraag: ik heb een beheer-en leefgeldrekening.
  Moet ik van de leefgeldrekening ook bonnetjes bewaren of mag dit geld vrijelijk besteed worden? Mijn dochter pint bv een soepje op haar dagbesteding, moet ze daar bonnetjes van vragen?
  Wellicht een domme vraag, maar ik moet volgend jaar mijn eerste verantwoording af gaan leggen.
  Alvast dank, groet Annet

 5. Dat klopt. De enige aanvulling hierop is dat een toename of afname van het saldo op de betaalrekening ook verklaard kan worden door een opname of een storting naar de gekoppelde spaarrekening.

 6. goedemiddag,
  Bedankt voor het filmpje.
  In het begin bij de inkomsten en uitgaven. Het verschil moet overeenkomen met begin en eindsaldo toch.
  Bijv. als er verschil 100 euro plus moet dan het verschil tussen begin- en eindsaldo hetzelfde uit komen 100 euro? Klopt dat of moet het minus 100 euro en de andere plus 100 euro. dat het op 0 uitkomt?
  Gaarne uitleg.
  bijvoorbaat dank
  mvrgr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.