Uitleg Formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoering

Omdat ik verschillende vragen kreeg over het formulier rekening en verantwoording van andere familiebewindvoerders heb ik een kort filmpje op youtube gezet waar ik het formulier langs loop. Dit formulier kunt u downloaden op rechtspraak.nl. De rekenhulp die ik gebruik om de bedragen te controleren kunt u vinden in onze webwinkel.

Uitleg Formulier Rekening en Verantwoording
Het formulier rekening en verantwoording bij beschermingsbewind begint met een samenvatting van de financiele bewindvoering.

Hieronder volgt het youtube filmpje met de uitleg van het formulier rekening en verantwoording. Als deze niet (automatisch) afspeelt kunt het ook bekijken via de weergegeven link. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleding van deze uitleg, plaats deze dan onderaan deze pagina, op youtube of facebook, zodat andere familie bewindvoerders kunnen reageren. Wilt u reageren als professionele bewindvoerder? Dat kan natuurlijk ook! Maar vermeldt het er wel even bij.

Indienen periodieke rekening en verantwoording

De periodieke rekening en verantwoording bij bewind is een jaaroverzicht van de inkomsten, uitgaven, banksaldo’s, vermogen en schulden van betrokkene. Op de eerste pagina, na de persoonlijke gegevens, wordt meteen duidelijk of er sprake is van een toe- of afname van het vermogen. Veel mensen denken dat er een complete boekhouding nodig is, maar het enige vereiste voor de kantonrechter is dat dit formulier wordt ingevuld en samen met wat bonnetjes en kopieen van de bankafschriften is dat alles.

Zeker met de rekenhulp wordt het invullen een stuk makkelijker, omdat je er dan zeker van bent dat alle bedragen met elkaar een sluitende balans vormen.

Formulier Rekening en Verantwoording Beschermingsbewind en Curatele

In onderstaande video van 6 minuten leg ik uit wat er zoal in het formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoering moet worden ingevuld. Er is maar één formulier voor bewindvoering. Professionele bewindvoerders die een ingewikkelde schuldsanering begeleiden, gebruiken hetzelfde formulier als een familie bewindvoerder met een betrokkene die allen maar een betaalrekening en een spaarrekening heeft, zonder schulden.

Youtube Voorbeeld Rekening en Verantwoording Indienen

Het fimpje wordt hierboven automatisch afgespeeld. U kunt het ook direct bekijken op Youtube:

https://youtu.be/wlIwdtiq8gs

Wilt u dit filmpje delen als u iemand kent die hier misschien wat aan heeft? Alvast bedankt!

2 gedachten over “Uitleg Formulier Rekening en Verantwoording Bewindvoering”

 1. Dat klopt. De enige aanvulling hierop is dat een toename of afname van het saldo op de betaalrekening ook verklaard kan worden door een opname of een storting naar de gekoppelde spaarrekening.

 2. goedemiddag,
  Bedankt voor het filmpje.
  In het begin bij de inkomsten en uitgaven. Het verschil moet overeenkomen met begin en eindsaldo toch.
  Bijv. als er verschil 100 euro plus moet dan het verschil tussen begin- en eindsaldo hetzelfde uit komen 100 euro? Klopt dat of moet het minus 100 euro en de andere plus 100 euro. dat het op 0 uitkomt?
  Gaarne uitleg.
  bijvoorbaat dank
  mvrgr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.