Studeren

Nederland is een land waarin studeren aangemoedigd wordt. Momenteel is er sprake van een leenstelsel, hier komen we later op terug. Wat voor veranderingen op uw portemonnee heeft studeren? In dit artikel laten we jou zien wat er allemaal veranderd op financieel gebied als je ervoor kiest om te gaan studeren.

Wanneer je studeert, heb je recht om een studiefinanciering aan te vragen. Dit is een lening die je aangaat bij de overheid, een lening tegen een lage rente. Zo kun je jouw collegegeld op een ‘goedkope’ manier betalen. Deze lening staat vast voor 30 jaar, je hebt dus 30 jaar om het af te betalen. Wanneer het inkomen van jouw huishouden onder een bepaalde grens valt heb je recht op een gift van de overheid. Het grensinkomen kun je terugvinden op de website van DUO. DUO is de uitvoerder van alle studentenleningen. DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook kun je mogelijk in aanmerking komen om een huurtoeslag te ontvangen, dit geldt ook weer alleen als je onder de vastgestelde inkomensgrens valt.

Als je gaat studeren ben je waarschijnlijk net 18 jaar geworden, dit betekend dat je nu ook zelf je eigen zorgverzekering moet gaan betalen. De prijzen van deze premies verschillen per zorgverzekeraar, meestal ligt het gemiddeld rond de 90/100 euro. Wel krijg je van de overheid zorgtoeslag, mits je hier ook weer onder de vastgestelde inkomensgrens zit. Het bedrag van deze zorgtoeslag bedraagt 88 euro. Je hoeft dus niet heel veel te betalen voor je zorgverzekering. Deze zorgtoeslag kun je aanvragen via de website van de belastingdienst.

Via de overheid krijg je een gratis ov reispakket. Maar wat veel mensen niet weten is dat het niet helemaal gratis is, het is namelijk een gift van de overheid. Wanneer je binnen 10 jaar afstudeert heb je geen probleem, doe je er langer over dan moet je de gemaakte reiskosten betalen aan de overheid. Dit kan aardig oplopen, gezien het feit dat je waarschijnlijk elke dag wel met de trein zal gaan. Hier kun je ook meer info van vinden op de website van DUO, of op de website van het studenten reis product.

Studeren is niet gratis, je moet collegegeld en boeken betalen. Dit is zo goedkoop nog niet. Dit jaar ligt de gemiddelde prijs van een jaar studeren om en nabij de 2000 euro. En daar komen de boeken nog bij, dat is gemiddeld ook om en nabij de 500 euro per jaar. Veel studenten hebben dit niet en zij kiezen er dan ook voor om een lening af te sluiten, zoals hierboven besproken.
Er zijn dus een hele hoop kosten die je maakt als student zijnde, dit varieert van schoolgeld tot aan je zorgverzekering. Meer info over de financiële aspecten van het studeren kun je vinden op de websites van de overheid, belastingdienst en DUO.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.