Belasting
Belasting betalen is nooit leuk, belasting terugkrijgen daarentegen kan soms ondanks het papierwerk een leuke verassing zijn. De primaire belastinginning wordt verzorgd door
De Belastingdienst. Hoewel het innen van BTW feitelijk als aan de kassa gebeurt, zelfs voordat je salaris krijgt wordt er al belasting ingehouden, zelfs op een uitkering zit inkomstenbelasting. Aan de andere kant vloeit er voor veel huishoudens ook veel belastinggeld terug in de vorm van toeslagen.
Betalen
Wanneer je een
betaalrekening wilt openen kan dat bij een tiental banken. Lees verder over de verschillen tussen de betaalrekeningen en het serviceniveau van elke bank en over alternatieve betaalrekeningen zoals PayPal en Prepaid Creditcards met IBAN.
Budgetteren
Een huishoudboekje bijhouden lijkt misschien iets voor boekhouders, maar het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn om bij te houden waar je geld aan uitgeeft en vervolgens de uitgaven voor een bepaalde periode te plannen.
Wat is budgetteren precies en hoe werkt het?
Huur
Ongeveer vier op de tien woningen is een huurwoning. Voor de meeste mensen is de huur de
grootste vaste last die doorgaans automatisch wordt afgeschreven. De meeste woningen worden verhuurd door woningcoöperaties en een klein gedeelte wordt door particuliere huiseigenaren of investeerders verhuurd.
Hypotheek
Eén van de grootste kostenposten – voor de meeste huiseigenaren zelfs de grootste maandelijks terugkerende kostenpost – is de hypotheek. Een hypotheek is een lening voor een huis. In Nederland is het gebruikelijk om geld voor de aankoop van een huis te lenen bij een bank of hypotheekverstrekker. Op onze pagina
incassodata.nl/hypotheken kun je van deze erkende hypotheekverstrekkers opzoeken wat hun incassobeleid is en wanneer de maandbedragen worden afgeschreven.
Kinderen
Met welke financiële gevolgen moet je rekening houden met een kindje op komst?
Kinderen kosten een aanzienlijk deel van het besteedbaar inkomen, maar aan de andere kant hebben gezinnen recht op allerlei toeslagen en regelingen, lees verder over de financiële thema’s en kinderen.
Lenen
Wat is lenen? Alles over leenvormen zoal roodstand, studiefinanciering, creditcard leningen, persoonlijke leningen en krediet lees je op
onze pagina over lenen. Er zijn vele aanbieders van leningen en ontelbare leenvormen, maar deze pagina zal je zeker op weg helpen om meer te weten te komen over lenen, de voordelen, nadelen en de consequenties hier van.
Op Jezelf Wonen
Wanneer je zelfstandig gaat wonen krijg je te maken met huur of hypotheekincasso’s en andere vaste lasten. Hoe kun je het beste omgaan met verhoogde uitgaven en onverwachte kosten? Waar heb je recht op als je
op jezelf gaat wonen?
Overlijden
Wanneer er een naaste komt te overlijden moet er naast het organiseren van de uitvaart van alles worden geregeld. Ook als er geen erfenis van betekenis te verdelen is, moet toch vaak de inboedel worden verdeeld onder de familie of opgeruimd, want het huis moet zo snel mogelijk leeg. Naast de huur of hypotheek zijn er nog allerlei andere vaste lasten die door blijven lopen en ook als er sprake is van pensioen of uitkering zal die moeten worden stopgezet. Over al dit soort zaken kun je meer lezen op onze pagina over
geldzaken bij overlijden.
Samenwonen
Samenwonen kan soms best wat financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld gevolgen voor toeslagen en uitkeringen, maar aan de andere kant zijn er ook bepaalde voordelen van een gedeeld huishouden, als er sprake is van overbodig geworden inboedel bijvoorbeeld, kan dat juist direct voor extra inkomsten zorgen.
Scheiden
Een scheiding is soms onvermijdelijk. Wat zijn de
financiële gevolgen? Lees verder over hoe het zit met gemeenschap van goederen, alimentatie en de gevolgen voor kinderen met ouders in scheiding.
Schenken
Wat komt er kijken bij een schenking? Tot welke grenzen kun je belastingvrij een bedrag aan een familielid schenken, en wanneer moet er schenkbelasting worden afgedragen aan de fiscus? Zeker als het om een groot bedrag gaat, loont het de moeite om enig belastingonderzoek te (laten) doen.
Schulden
Het aangaan van een hypotheekschuld of studieschuld zijn bewuste keuzes, maar soms ontstaan ongewenste schulden door bijvoorbeeld het wegvallen van inkomsten, verkeerde keuzes, of domweg pech.
Lees verder over schulden, schuldsanering, mogelijke nadelige gevolgen en het voorkomen er van.
Subsidies
Nederland subsidieland. Er is een oneindig grote pot met subsidies voor anderen zo lijkt het wel, maar wanneer je zelf eens een keer iets extra´s nodig hebt voor een publiek of privaat initiatief dan is er opeens niks te vinden of de aanvraagtermijn is net gesloten. De rijksoverheid heeft vele tientallen, zo niet
honderden subsidies en regelingen voor het bedrijfsleven, particulieren, stichtingen en verenigingen. Daarnaast zijn er diverse semi-overheids en private instellingen die fondsen beschikbaar stellen voor initiatieven die in lijn zijn met hun doelstellingen. In eerste instantie zal op deze site aandacht worden besteedt voor subsidies die beschikbaar zijn voor particulieren en zzp´ers. Afhankelijk van de vraag van onze bezoekers en de expertise van de bij ons aangesloten adviseurs kan dit nog breder worden opgezet in de loop van 2018.
Toeslagen
Toeslagen zijn een bijzondere vorm van subsidies. Een omgekeerde belasting zou je kunnen zeggen. Van de geïnde belasting wordt een gedeelte uitgedeeld in de vorm van subsidies. Toeslagen zijn in die zin anders, omdat de uitkering een voorschot is. Achteraf wordt bekeken of je er recht op had en dat kan soms voor vervelende verassingen zorgen. Laat je dus goed informeren voordat je een toeslag aanvraagt. Aan de andere kant is het voor ontzettend veel mensen onmogelijk geworden om de huur, zorgkosten, kinderopvang en dergelijke te betalen zonder gebruik te maken van toeslagen.
Lees verder op onze pagina over toeslagen welke toeslagen er zoal zijn en wanneer deze worden uitbetaald.
Verzekering
Verzekeringen kunnen vrijwel ongemerkt en bij mekaar opgeteld over de jaren heen een flinke zak geld opsnoepen. Als vuistregel kun je hanteren dat je geen verzekering moet afsluiten voor een gebeurtenis die je zelf kunt bekostigen. Denk drie keer na voordat je een telefoonverzekering, een uitvaartverzekering of een verlengde garantie koopt. Er zijn natuurlijk verplichte verzekeringen zoals die voor een auto, of de zorgverzekering, maar veel reisverzekeringen hebben bijvoorbeeld dubbele dekking als je al een uitgebreide zorgverzekering hebt of zelfs al als je gebruikt maakt van een creditcard in het buitenland. Al dit soort zaken kun je lezen en bediscussiëren op onze
pagina over verzekeren.
Vergelijk
Prijsvergelijkers kunnen helpen bij het maken van een keuze voor de aanbieders van de onvermijdbare vaste lasten. Bekijk zeker een keer per jaar jouw vaste lasten en gebruik het overzicht van
alle prijsvergelijkers voor vaste lasten om je maandelijkse uitgaven onder controle te houden.