Op jezelf wonen

Wat zijn de kosten en waar moet u op letten als u zelfstandig gaat wonen? Gaat u binnenkort op uzelf wonen, of kent u iemand die dit gaat? Dan zijn er veel dingen die gaan veranderen. Mensen die op zichzelf gaan wonen zullen een grotere vrijheid ondervinden en het doen en laten. Deze vrijheid komt echter ook met verplichtingen en lasten. Zo zijn er een aantal terugkomende kosten waar rekening mee gehouden moet worden. Natuurlijk zijn de uitgaven per persoon en locatie anders, maar een aantal dingen gelden universeel:

Huur of koopwoning?

Mensen die op zichzelf gaan wonen hebben meestal 2 opties: huren of kopen. Afhankelijk van deze keuze zijn de kosten anders. Welk van de twee opties beter is, ligt aan de levenssituatie van de desbetreffende persoon.
Huurt u, dan moet u logischerwijs maandelijks de huur betalen. Omdat dit een vast bedrag is, is het gemakkelijk om hier rekening mee te houden.
Veel mensen die een huis kopen, doen dit met een hypotheek. Er zijn heel veel verschillende soorten hypotheken op de markt, maar het principe is meestal hetzelfde. U leent een x-bedrag voor de aankoop van uw huis. Vervolgens betaalt u maandelijks een gedeelte van dit bedrag terug, inclusief rente.

Verhoogde uitgaven

Wanneer iemand zelfstandig gaat wonen, komen daar vaak extra kosten bij kijken. Vooral de eerste maanden zullen de uitgaven hoger liggen dan normaal. Eén van de belangrijkste dingen die u kunt doen is een lijst opstellen alle maandelijkse uitgaven. Op die manier kunt u inschatten hoeveel een gemiddelde maand gaat kosten.
In de eerste maanden zijn er vaak grote uitgaven. Misschien moet er een vloer gelegd worden of moet er witgoed aangeschaft worden. Dit soort grote uitgaven behoren niet tot maandelijks terugkerende kosten, maar moeten wel opgevangen kunnen worden. Probeer daarom altijd van tevoren een berekening te maken van de verwachte kosten maar maak altijd een reserve.

Onverwachte kosten

Of u net zelfstandig bent gaan wonen of al een tijdje verhuisd bent, iedereen heeft te maken met onverwachte kosten. Of het nu een ongedierte plaag is of defecte apparatuur, er komt een tijd dat u extra uitgaven heeft.
Om die reden is het belangrijk dat iedereen een reserve heeft. Een financiële buffer van minimaal enkele honderden euro’s voor onverwachte situaties. Zelfstandig wonen betekent ook zelfredzaam zijn in elke situatie, een financiële buffer zorgt hier voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.