Het is je eindelijk gelukt, je hebt een baantje gevonden. Je denkt misschien wel, oké nu krijg ik iedere maand mooi mijn salaris gestort zonder dat ik hiervoor iets hoef te doen. Dit is fout, er veranderd namelijk ontzettend veel als je aan het werk bent. Je moet allerlei verzekeringen, aftrekposten en belastingen betalen. In dit artikel gaan we jou uitleggen wat er allemaal voor financiële gevolgen zijn als je een baan vindt.
Ten eerste krijg je nu salaris. Dit is ter compensatie van het geleverde werk. Afhankelijk van je opleidingsniveau en soort baan zal dit bedrag natuurlijk verschillen per persoon. Let op, het is wel zo dat je niet alles wat je verdient mag houden. Je hebt vast wel een gehoord van bruto en netto-inkomen. Bruto-inkomen is je totale inkomen waar de belasting er nog niet afgehaald is. Je nette inkomen is het inkomen wat je overhoudt als alle belasting posten en aftrekposten van het bruto-inkomen zijn afgetrokken. Het bedrag wat je aan belasting moet betalen verschilt per inkomensniveau. In Nederland hebben we een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat de hogere inkomens relatief even veel betalen als lagere inkomens, in absolute zin betalen ze wel meer maar ze verdienen natuurlijk ook meer. Dit progressieve belastingstelsel zorgt voor een denivellering van het inkomenspeil in ons land.
Naast de belasting betaal je ook een deel van je inkomen aan de pensioenfondsen, hier worden de pensioenen van de huidige gepensioneerde van betaald. Meestal regelt de werkgever dit, dit hoef je dan ook niet zelf te doen. Vaak is het een standaard percentage van het totale inkomen. Het kan ook zo zijn dat de werkgever dit niet regelt. In dit geval spaar je direct zelf voor je pensioen. Dit komt alleen vrijwel nooit voor. Zo zie je dus dat er aardig wat van het inkomen af wordt getrokken. Wel komt er op het totale inkomen nog de totale hoeveelheid van toeslagen. Deze toeslagen verschillen van persoon tot persoon en hangen af van verschillende factoren. Iedere werknemer heeft wel recht op vakantietoeslag, dit behoort dan ook in de cao te staan. Er zijn nog vele andere soort toeslagen waar je recht op kunt hebben. Deze toeslagen zijn ook allemaal op internet terug te vinden.
Als je werk, en je moet reizen naar je werk, dan heb je recht op reiskostenvergoeding. Dit is de vergoeding die je van de werkgever krijgt om de verbruikte benzine of onkosten te betalen. De hoogte van de reiskosten staan vermeld in je cao, meestal staat het uitgedrukt in een bedrag per kilometer. Er zijn dus aardig wat financiële gevolgen die je ondervindt als je een baantje krijgt. Het kan soms allemaal erg ingewikkeld zijn. Op internet staan er daarom ook hele handige tips over waar je allemaal op moet letten op financieel gebied als je werk hebt. Ook kun je via de website van de Rijksoverheid zien wat de verschillende belastingtarieven in ons land zijn.