Op bijna alles wat je koopt zit belasting. Dit is de grootste inkomstenbron van de overheid, ze hebben dit nodig om alle regeringsplannen te realiseren. Of je dus een biertje koopt, je auto volgooit of een bloemetje koopt voor je vrouw, je betaalt hier altijd belasting over. Het geld dat de overheid binnenkrijgt van de belasting wordt voor gemeenschappelijke taken gebruikt, taken waar wij als burgers allemaal iets aan hebben.
De overheid heft niet voor niks belasting, het realiseren van een goede en ontwikkelde samenleving kost namelijk aardig wat geld. Er zijn dus ook flink veel taken die gefinancierd worden door de belastinginkomsten. Dit zijn onder andere de sociale uitkeringen, de land- en luchtmacht, het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur. Dat zijn geen onbelangrijke taken die beoefend dienen te worden. De belastinginkomsten bestaan niet uit een algemene soort belasting, maar er zijn meerdere soorten belastingen te vinden in ons land. Zo heb je bijvoorbeeld de inkomstenbelasting en de accijnzen op tabak en alcohol. Er is dan ook geen algemene overkoepelende belastingregel in Nederland. Veel van de belastingen worden indirect betaald door de belastingbetaler. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het betalen van BTW. Het zit in de prijs inbegrepen maar veel mensen denken er niet bij na wanneer ze in de winkel pinnen. De accijnzen op alcohol en tabak gaan rechtstreeks naar de overheid. Daarom zijn sigaretten ook zo duur, het merendeel van de kosten gaat naar de overheid. Andere vormen van belasting worden direct door de belastingbetaler betaald zoals loon- en inkomstenbelasting.
In Nederland is er sprake van een progressief belastingstelsel, dit betekend dat de rijkeren relatief meer moeten bijdragen aan de samenleving dan de armeren. Dit wordt ook wel het draagkrachtprincipe genoemd. De persoon die deze verhouding en regels verzorgt is de Minister van Financiën. Hij geeft het Ministerie van Financiën opdracht om de mate van draagkracht te controleren en aan te passen waar nodig. Ook bij de ontwikkeling van internationaal belastingrecht is het Ministerie van de partij. Ze houden onderhandelingen met andere staten om belastingverdragen te maken die overeen dienen te komen, om zo dubbele belastingheffing te voorkomen. Op de belastingdienst website kun je zien wat voor soort belastingen er allemaal in ons land geheven worden, dit zijn enkele voorbeelden: de loon- en inkomstenbelasting, kansspelbelasting, erf- en schenkbelasting, vermogensrendementsheffing, omzetbelasting (btw) en accijnzen op alcoholische dranken en tabakswaren.
Er zijn dus vele soorten belastingregelingen in ons land, dit is nodig om ons land te voorzien van alle benodigde maatschappelijke voorzieningen. Neem als voorbeeld onderwijs. Onderwijsniveau dient hoog te zijn, hier profiteert het land van doordat er een hoger percentage van de mensen meer gaat verdienen. De belasting zorgt er dus voor dat het land kan groeien en dat de overheid zijn taken goed uit kan voeren.
Heb jij teveel belasting betaald? Soms kun je belasting terug krijgen, bijvoorbeeld inkomstenbelasting die is ingehouden op je salaris.