Samenwonen

Als u de stap hebt genomen om samen te gaan wonen met uw partner dan zal er een hele hoop veranderen voor uw portemonnee en uitgavenpatroon. Er worden verschillende onderdelen van het inkomen gewijzigd als u samenwoont met iemand. Zo kan bijvoorbeeld de hoogte van de toeslagen of van de uitkering verhoogd of verlaagd worden. Dit hangt allemaal af van het gezamenlijke inkomen in een huishouden.

Als we kijken naar de verandering van het inkomen in geval van een uitkering, dan zien we dat u minder AOW krijgt als u samenwoont. Sinds 1 januari 2015 geldt de ‘kostendelersnorm’ in de bijstand. De kostendelersnorm houdt in dat als u uw woning deelt met meer volwassenen, uw uitkering daarop wordt aangepast. De reden achter deze regeling is dat samenwonen in verhouding een stuk goedkoper is dan alleen wonen. De vaste lasten kunnen immers worden verdeeld. Ze kijken dus naar de hoeveelheid personen van boven de 21 jaar, zij tellen allemaal mee met het gezamenlijke vermogen. In het geval van samenwonen, ligt de AOW 50% van het minimumloon. Als u samenwoont met uw partner die bezit over een bijstandsuitkering, of als u degene bent in de bijstand, dan wordt de bijstandsuitkering per persoon naar beneden gehaald. Voor het bepalen van het precieze bedrag wordt er gekeken naar het totale vermogen van uzelf en dat van uw partner. Dit totale vermogen wordt vergeleken met de bijstandsnorm die er op dat moment geldt. Als u met iemand samenwoont die meer verdient dan uw uitkering dan is de kans groot dat de bijstandsuitkering verlaagd zal worden. Als u in bezit bent van een bijstandsuitkering en u wilt gaan samenwonen dan bent u verplicht om dit te melden bij de Sociale Dienst. Wanneer u dit niet doet kan u een boete krijgen, let hier dus op. U kunt dit melden bij het gemeentehuis of bij een gemeenteloket.

Wanneer u gaat samenwonen kan de hoogte en het recht op eventuele zorg- en huurtoeslag veranderen. Dit is echter niet altijd van toepassing, u kunt meer informatie vinden op de website van de belastingdienst. Naast deze toeslagen bestaat er ook nog partneralimentatie. Wanneer u gaat samenwonen met uw partner, en deze relatie lijkt op dat van een huwelijk, dan hoeft uw ex-vrouw geen partneralimentatie meer te betalen. Hier zitten echter wel criteria aan verbonden, dit zijn: De mate van de duurzaamheid van de relatie, de gemeenschappelijke huishouding en het zorgen voor elkaar. Houdt hier dus rekening mee, alimentatie kan vrij hoog oplopen

Er zijn dus aardig wat onderdelen op het financiële gebied die veranderen of kunnen veranderen als u er voor kiest om samen te gaan wonen. Meer informatie kunt u vinden via de belastingdienst en op andere webpagina’s van de rijksoverheid. Ook staan er op internet handige hulptools voor het overzicht van wat er allemaal voor u veranderd als individu en als samenwonende.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.