Scheiden

Een scheiding is iets wat niemand wenst mee te maken. Naast de emotionele breuk brengt het ook een hele hoop andere gevolgen met zich mee. Voor de scheiding heb je in de kerk eer gezworen, en waarschijnlijk hebben jullie een gemeenschap van goederen ondertekend. Maar wat betekent het nu als je gaat scheiden? Sterker nog, wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding?

Als er sprake is van gemeenschap van goederen dan zullen de bezittingen, die gedurende of voor de huwelijksperiode zijn opgebouwd, verdeeld moeten worden onder beide partijen. Aangezien een huishouden uit een hele hoop bezittingen bestaat is dit niet zomaar iets. Bij een vechtscheiding kan het voorkomen dat letterlijk alles gedeeld wordt. Zo wordt in sommige gevallen zelfs de helft van de inrichting van het huis verdeeld. Dit zijn echter wel uitzonderingen en vaak loopt een scheiding zonder al te veel problemen. De hypotheek en de andere waardevolle bezittingen zullen wel verdeeld moeten worden. Nus is het zo dat dit opdelen van de goederen niet het enige gevolg is van een scheiding. Zo bestaat namelijk ook nog zoiets als alimentatieverplichtingen.

De alimentatieverplichtingen zijn een bijkomend gevolg van een scheiding. De ex-partners zullen om de tafel moeten om te kijken wat er met de alimentatie moet gaan gebeuren. Alleen vaak lukt dit ziet, de stellen zijn niet voor niks gescheiden en deze gesprekken gaan dan ook vaak gepaard met de nodige ruzies. In de meeste gevallen komt er een advocaat bij kijken, en natuurlijk een rechter om de uitspraak te doen. Dit zijn allemaal bijkomende kosten, advocaten zijn niet goedkoop en een rechtszaak kan aardig wat tijd in beslag nemen. Voor de uitspraak is het nog niet mogelijk om de hoogte van de alimentatie te weten, de rechter moet hier namelijk over beslissen. Wel zijn er manieren om een indicatie te krijgen over de hoogte van de alimentatie, een van deze manieren is via het NIBUD. Wat aangeraden wordt is om een mediator in te huren. Zij zijn velen malen goedkoper, tevens wordt er beter onderhandeld en er zal op deze manier minder snel ruzie ontstaan. De mediator is namelijk onafhankelijk en kiest dan ook geen partij.

Naast de normale alimentatie moet er ook kinderalimentatie betaald worden. Ook al zorgt een van de ouders door de scheiding niet meer voor zijn kind, hij of zij zal toch financieel bij moeten dragen aan zijn of haar opvoeding. Deze alimentatie geldt normaal gesproken totdat het kind 18 jaar oud is, echter als het kind gaat studeren dan moet er tot het 21e jaar betaald worden. De pensioenen veranderen ook, de gezamenlijke pensioenfondsen worden ook verdeeld. Let hier dus op! Dit kan zorgen voor een pensioen te kort en dit kan zeer nadelig zijn voor uw toekomstige pensioen. Dit zijn dus onderdelen van het financiële plan waar je op moet letten bij een scheiding. Op internet staat er genoeg informatie over de financiële gevolgen van een scheiding. Mocht je dus nog iets willen weten, dan kun je dit zeer eenvoudig opzoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.