Schenken

Een schenking van een verre oom of tante. Altijd mooi meegenomen zou je zeggen. Dit ligt echter niet zo simpel, er zitten dan ook aardig wat gevolgen aan het aannemen van een schenking. Wanneer je niet goed oplet kan een schenking voor veel onverwachte kosten zorgen. Het is daarom raadzaam om te weten wat een schenking is en wat de gevolgen hiervan zijn. In dit artikelen zullen wij jou uitleggen wat de financiële gevolgen zijn van een schenking.

De definitie van een schenking is het volgende: een overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen de andere partij, de begiftigde, verrijkt. Dit is natuurlijk niet heel makkelijk om te begrijpen. Een schenking is simpel gezegd een overeenkomst zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Deze schenking is vrijwel altijd in het voordeel van de begiftigde. Vaak neemt het vermogen van de begiftigde toe, en als gevolg daarvan neemt het vermogen van de schenker af. Een schenking wordt vaak binnen familiebanden gegeven, meestal is het tussen broer en zus, of tussen ouders en kinderen. Via de schenking kun je jouw kinderen financieel tegemoetkomen, zo hoef je niet te wachten tot het testament.

Let wel op, schenken is niet geheel gratis. Vrijwel altijd wordt er belasting geheven over de schenking. Deze speciale vorm van belasting wordt ook wel schenkingsrecht genoemd. Een schenking is door deze belasting dan ook nooit zonder financiële gevolgen, hier ontkomt je niet aan. Als je een schenking ontvangt dan zal je vermogen stijgen. Hierdoor kan je vermogensbelasting veranderen. Ook is het zo dat je dus een bepaald percentage van de schenking af moet staan aan de belastingdienst als schenkbelasting.

Op deze belasting zijn er wel enkele uitzonderingen te vinden. Ten eerste is er de algemene vrijstelling, dit geldt in bepaalde gevallen en dit wordt per persoon bepaald. Ten tweede is er de eenmalige verhoogde vrijstelling voor een schenking van ouders aan hun kinderen. Dit betekent dat de kosten van de schenking in deze situatie lager zullen liggen dan bij een ander soort schenking. Er zijn dus speciale regelingen als het gaat over de relatie en schenking tussen ouder en kind. Voor de specifieke bedragen en gevallen moet je kijken bij de website van de belastingdienst. Hier kun je een hele hoop informatie vinden over de rechten en plichten bij een schenking. Een schenking is dus nooit helemaal gratis, wel kun je jezelf een hoop kosten besparen als je even de tijd neemt om alles goed uit te zoeken en door te nemen. Op internet staan er vele handleidingen en tips over hoe je het beste een schenking kan doen of in ontvangst kan nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.