Financieel Adviseurs

Stel je vraag op Facebook

Ga naar https://www.facebook.com/groups/geldzaken/ en meld je aan. Discusseer mee of stel je vraag. Het is zolang er geen misbruik van wordt gemaakt, een openbare groep waar je gratis toegang toe kunt krijgen.

Binnenkort komt hier een lijst met financieel adviseurs. Veel financiële vragen over allerlei alledaagse geldzaken kunnen jij en ik ook prima beantwoorden, samen weten we meer dan alleen!

Daarom hebben we vast een Facebook groep aangemaakt waar je terecht kunt met al je vragen over geldzaken.

Financieel advies krijg je vaak ongewenst en op de meest ongemakkelijke momenten als er weer eens een verkoper aan de deur staat, of wanneer je gebeld wordt tijdens het eten. Professioneel financieel advies vraag je zelf aan bij een erkende adviseur. Voor complexe financiële producten is een AFM-vergunning vereist voor de financiële dienstverlener. Eenvoudige financiële producten mag je in principe zelf afsluiten en daar is officieel geen tussenpersoon bij nodig, maar voor veel mensen is het wel zo prettig om met iemand aan tafel te zitten die een onafhankelijk advies kan geven, met over een simpele vraag over het openen van een bankrekening.

Kosten voor financieel advies

Een adviseur hoort zelf duidelijk te maken wat de kosten zijn van zijn of haar advies. Sinds het provisieverbod van kracht is, vanaf 1 januari 2013, mag er geen provisie meer berekend worden en moet de adviseur direct betaald worden. Wel zo duidelijk.
Er zijn enkele uitzonderingen, zoals commissievergoedingen voor consumptief krediet en voor de meeste consumenten is het lastig om te bepalen wat nu wel of niet een complex financieel product is. De logica is hierin soms ver te zoeken.

Soorten financieel adviseurs

Bij het kiezen van een financieel adviseur kun je rekening houden met verschillende aspecten. Wordt er dienstverlening aan huis aangeboden of is het kantoor in de buurt? Ga je liever in zee met een groot kantoor of vertrouw je meer op een zelfstandige?

Volgens de consumentenbond zijn er drie soorten adviseurs.

  • Adviseurs verbonden aan een bank of financiële instelling
  • Adviseurs gespecialiseerd in een gelimiteerd aantal aanbieders
  • Onafhankelijke adviseurs

Daarnaast zijn er ook adviseurs die geen producten voor je afsluiten, zoals bijvoorbeeld financiële planners of meer toegankelijke budgetcoaches. Een veelvoud aan financiële dienstverleners dus.

Adviseur en Consument verbinden

Het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie heeft als doel het toegankelijk maken van financiële informatie. Laagdrempelig financieel advies past daar goed bij. Op dit platform is er daarom de mogelijkheid om vragen te stellen over financiële onderwerpen, en te reageren op opinies van financieel adviseurs om zo de consument en adviseur dichter tot elkaar te brengen.
Voor financieel adviseurs is dit een uitgelezen kans om hun praktijk te promoten en voor consumenten een nieuwe manier om in contact te komen met financieel adviseurs.