Beleggen

Beleggen is een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor een langere of kortere tijd. Je kunt dit natuurlijk zelf bepalen, het hangt er vanaf wat je precies wilt, met als doel in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Simpel gezegd investeer je geld met als doel je  geld te verveelvoudigen.

Beleggen kan op verschillende manieren; beleggen in kunst, wijn, vastgoed, olie, sparen op een bank enzovoort. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden waarop je kunt beleggen, maar elke mogelijkheid heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Het beleggen zoals de meeste mensen dat kennen is beleggen in effecten. “Effecten” is een verzamelnaam voor het verhandelbare recht op producten met een financiële waarde zoals aandelen, obligaties, opties en termijncontracten. Wanneer je aandelen bezit van een beursgenoteerd bedrijf, kunt je soms dividend ontvangen als het bedrijf winst maakt.

Deze effecten worden verhandeld op de beurs, ook wel effectenbeurs genoemd. De effectenbeurs is een organisatie die het handelen in effecten mogelijk maakt. In Nederland en België is dat de Euronext, deze is gevestigd in Amsterdam en in Brussel. De Euronext brengt kopers en verkopers van effecten dus bij elkaar. Dit gebeurt tegenwoordig allemaal digitaal.

flatex ervaringenOm zelf te gaan beleggen in effecten op de verschillende index(en) kun je naar een bank gaan of je kunt internet beleggen. Het beleggen via een bank staat bekend als de meest traditionele manier van beleggen. De bank dan gaat met jouw geld beleggen. Afhankelijk van waar je in wilt beleggen, en voor welke tijd, kijkt de bank  naar je beleggingsprofiel. Wil je bijvoorbeeld weinig risico nemen dan zal de bank alleen beleggen in risico-lage beleggingsproducten. Dit is een verdedigende vorm van beleggen waarbij het rendement laag is, als je een klein bedrag investeert zul je hier dus vrij wel geen rendement zien. Deze vorm van beleggen is alleen aantrekkelijk als je een groot bedrag investeert waarbij je jaarlijks rendement ontvangt.

Een manier van beleggen die tegenwoordig steeds populairder word is het internet beleggen. Bij internet beleggen heb je meer vrijheid dan bij de traditionele manier van beleggen. Online beleggen kan namelijk altijd en overal en kost dus veel minder moeite en veel minder tijd. Online beleggen gaat via een zogenaamde broker. Een broker is een onderneming die figureert als een tussenpersoon bij het aan- en verkopen van effecten. Er zijn verschillende online brokers te vinden waar je meteen kunt starten met het beleggen, zoals Flatex, plus500, Etoro en IG Markets.

Flatex broker

Online broker Flatex is een Duits beleggingsplatform. Onder de huidige naam Flatex zijn ze actief sinds 2006, maar de voorloper en ontwikkeling van het platform begon al in 1999. Deze zomer laten ze voor het eerste Nederlandse particuliere beleggers toe. Sinds mei 2019 kun je gratis een account aanmaken en beleggen zonder transactiekosten! Duitsers betalen wel gewoon transactiekosten, maar om meer beginnende beleggers aan te trekken als onderdeel van het Europese expansieprogramma van het beursgenoteerde moederbedrijf FinTech Group AG wordt het nu dus voor het eerste mogelijk om te beleggen zonder transactiekosten.

Een unicum voor Nederland dat de beleggingswereld op zijn kop zet, mogelijk gemaakt door een subtiel verschil in wetgeving tussen Nederland en Duitsland. Hier is er namelijk een provisieverbod. Het provisieverbod is er gekomen om te voorkomen dat beleggingsadviseurs producten aanbevelen die voor hun de hoogste commissie opleveren. De Duitsers kennen een voorwaardelijk provisieverbod. Als het in het voordeel van de klant is (zoals hier het geval is) mag de tussenhandelaar wel provisies ontvangen. Omdat er sprake is van een technisch platform, voor de doe-het-zelf-belegger (execution only), en er geen beleggingsadvies wordt geven door Flatex, is het toegestaan om provisies te ontvangen en het voordeel te delen met de klant in de vorm van een nul-euro tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.