Beleggingsobjecten

Als je belegt in beleggingsobjecten, dan kun je dat in een aantal objecten, dit kun je bijvoorbeeld doen in goud en zilver, grond, wijn, kavels(landbouwgrond) of vakantiehuizen. Je steekt je geld in een object, en daarvoor krijg je rechten. Je onderhoud en beheert het object dus niet zelf. Het is geen effect zoals dat bij bijvoorbeeld aandelen wel het geval is. Je betaalt voor een waarde bewijs en in ruil daarvoor kun je een van de volgende rechten krijgen.

  • Het eigendomsrecht bij een zaak
  • Een recht op een zaak
  • Een recht op een (deel) van de opbrengst van het product

De aanbieder van het beleggingsobject belooft dat je in de toekomst een rendement krijgt van het object. Investeren in een beleggingsobject is risicovol te noemen. Onderzoek zelf eerst altijd de belegging die je aangeboden krijgt. Voorgespiegelde rendementen bieden natuurlijk geen garantie voor je toekomstige opbrengsten. Bekijk eerst goed waarop de voorspellingen zijn gebaseerd. Vraag naar de negatieve scenario’s en naar de risico’s als deze niet in de brochures of op de website worden vermeld. Bedenk dat een hoger rendement meestal een hoger risico met zich meebrengt. Vraag ook naar de mogelijke kosten die er met de inleg worden betaald. Zorg er dus voor dat je de risico’s goed kent en dat je alles snapt. Hieronder volgen een aantal risico’s;

  • Bij beleggingsobjecten zoals hout heb je vaak te maken met een lange looptijd
    (vaak 20 jaar of langer) tussentijds beëindigen is niet of nauwelijks mogelijk.
  • Aanbieders van beleggingsobjecten vallen niet onder het toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent dat er geen toezicht is op de financiële situatie van aanbieders van beleggingsobjecten.
  • Bij aanbieders van beleggingsobjecten is geen sprake van vermogensscheiding. Dit betekent dat het geld dat jij investeert in het object niet apart wordt gehouden van het geld van de financiële dienstverlener. Als de financiële dienstverlener failliet gaat, is het onzeker of jij je geld terugkrijgt.
  • Een beleggingsobject is vaak een natuurproduct. Dit betekent dat er allerlei natuurrisico’s (overstromingen, stormen, etc.) invloed hebben op het rendement dat je kunt behalen.
  • Beleggingsobjecten zijn vaak gelegen in het buitenland, zoals hout of vakantiehuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.