Kinderen

Een kind heeft ook op financieel gebied gevolgen. Uit grondig onderzoek is gebleken dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent. Uw besteedbaar inkomen bestaat uit al uw inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Vergeet dan niet andere inkomsten zoals vakantiegeld, kinderbijslag en andere toeslagen mee te rekenen. Hieronder zie je een aantal thema’s om je in te verdiepen.

Kinderbijslag

Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Binnen enkele weken na aangifte van de geboorte van je kind kan je kinderbijslag aanvragen. Je ontvangt kinderbijslag elk kwartaal tot je kind 18 jaar wordt. Als je kind ouder is dan 16 jaar en geld verdient, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de kinderbijslag.

Kinderopvang

Kinderopvang is er in verschillende vormen. Het dagopvang bij een kindercentrum, de buitenschoolse opvang, gastouderopvang of een oppas aan huis. De uiteindelijke kosten voor kinderopvang hangen af van de vorm, het aantal dagen en hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt. Hoeveel u betaalt voor kinderopvang is afhankelijk van een aantal verschillende factoren:

• Waar u woont en hoeveel aanbod er is.
• Het soort kinderopvang dat u wilt.
• Welke voorzieningen en diensten er zijn (bijv zelf eten meenemen of met of zonder warme maaltijden)
• Hoe flexibel de opvang is met de tijden.
• Het aantal weken paar jaar dat u kinderopvang kunt afnemen.

Schoolkosten voor ouders


De meeste schoolboeken op de middelbare school worden door de overheid betaald hier heeft u dus geen kosten aan. Op het voortgezet onderwijs worden wel andere extra materialen gebruikt die u zelf moet kopen. Zoals bijvoorbeeld een atlas, woordenboeken en een laptop of copmuter . Maar ook een agenda, een goede tas, gymkleding, pennen, stiften, potloden,passer, rekenmachine, kaftpapier en schriften zal uw kind nodig hebben. Wat u precies moet kopen hangt af van welke vakken en welke school.

Zakgeld

Als uw kind naar de middelbare school gaat is dit een goed leermoment in de financiële opvoeding. De nieuwe school brengt meer en andere uitgaven mee. Zo zijn er meer verleidingen van kantine en soms ook catering en snoepautomaten. Ook het sociale leven van uw kind zal veranderen. Het zal vaker buiten school met vrienden gaan afspreken. Ook gaat uw kind nu bijvoorbeeld zelfstandig naar de stad, of uw kin gaat andere ondernemende dingen doen. Het is een goed moment afspraken te maken over de hoogte van het zakgeld dat je aan het kind geeft. Hoeveel krijgt uw kind? En wat kan en moet het daarvan betalen? Denk hier goed over na en maak er concrete afspraken over.

Mobiele telefoon en internet

Als uw kind naar de middelbare school gaat zal uw kind vaker en langer van huis zijn.Een mobiele telefoon is handig om contact te leggen met uw kind. Het is goed om de kosten te bespreken van de mobiele telefoon met uw kind. Huiswerk, lesroosters en cijferlijsten staan vaak op het internet. Een smartphone met internet is dus zeer handig voor uw kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.