Ontslag

Het is iets wat niemand hoopt mee te maken, maar af en toe komt het op je pad. Je bent ontslagen. Maar wat nu, hoe gaat het financiële leven verder? Wat zijn de gevolgen van een ontslag voor jouw financiële situatie. In dit artikel vertellen we jou wat de veranderingen zijn voor u op het financiële aspect.

Het allereerste wat er gebeurd als je ontslagen wordt is dat je in de WW belandt, dit is de werkloosheid uitkering. Dit bedrag ligt op de 70 % van het laatst verdiende loon, met een bepaalde vastgestelde hoogtegrens. Als je in de WW zit wordt er wel van je verwacht dat je actief op zoek bent naar werk. Je moet dus aantonen dat je solliciteert en dat je je inzet op de arbeidsmarkt. Let op, dit geldt wel alleen voor mensen in loondienst. ZZP’ers en zelfstandige ondernemers hebben geen recht op een uitkering, als deze mensen hun baan verliezen hebben ze het dan ook het zwaarst van allemaal. Voor hen is er geen sociaal vangnet om te op te vangen.

Als je ontslagen wordt zijn er ook veranderingen op het gebied van je pensioen, zo zal de pensioensregeling die je had gestopt worden als je niet meer actief in dienst bent bij het bedrijf. Het pensioen wat je tot dan toe hebt opgebouwd blijft natuurlijk wel gewoon staan. Het is wel zo dat je op dit moment geen pensioen meer opbouwt, dit kan dus zware financiële gevolgen hebben voor mensen die wat ouder van leeftijd zijn en ontslagen worden. Werknemers die 40 jaar of ouder zijn konden tot 1 januari 2011 in aanmerking komen voor voortgang van hun pensioenopbouw middels de Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering (FVP). Deze regeling is inmiddels afgeschaft, je staat er op dit moment zelf voor.

Ook de ziektekosten van jezelf kunnen veranderen als er sprake is van ontslag. Aangezien je niet meer bij het bedrijf werkt, wordt er ook een eind gemaakt aan de betaalde zorgverzekering. Wanneer je in de WW zit ben je wel verzekerd voor ziektes of ongevallen, als je hier niet in zit zal je zelf de ziektekosten moeten betalen.

Als je ontslagen bent kun je recht hebben op een “Gouden handdruk”, in de volksmond ook wel oprotpremie genoemd. Dit betekent dat je een bepaald percentage van je loon krijgt, als je ontslagen wordt. Dit is om jou te bedanken voor de gewerkte jaren. Op internet staan er verschillende criteria waar je aan kan zien of je recht hebt op een gouden handdruk.
Ontslagen worden brengt dus een hoop ongemak met zich mee, het is duur en vooral de zelfstandigen ondervinden er problemen mee. Voor meer info over de verschillende uitkeringen en toeslagen kun je bij de websites van de overheid terecht, hier is er een hele hoop informatie te vinden over de financiële gevolgen van een ontslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.