Iedereen kan bewindvoerder worden. De rekening en verantwoording bewindvoerder die hier bij komt kijken lijkt misschien wat ingewikkeld, maar aan de hand van mijn verantwoording van dit jaar, die ik voor een familielid heb ingediend laat ik in een aantal stappen zien hoe het moet.
Rekening en verantwoording bewindvoerder met DigID
Lees hieronder verder hoe je het papieren formulier kunt invullen en download mijn Rekenhulp in Excel voor de jaarlijkse Rekening en Verantwoording bij Bewind.
Het Online Loket Rechtspraak is uitsluitend bereikbaar van 07.00u tot 21.00u
Via rechtspraak.nl kunt u inloggen voor de jaarlijkse financiële verantwoording. Dat was weer even zoeken hoor! Omdat het elke jaar opnieuw uitpluizen is hoe het ook al weer moest, maak ik dit verslag, zodat het voor mijzelf, en voor andere bewindvoerders makkelijker wordt om de verantwoording in te dienen.
Formulieren
Het is trouwens nog steeds mogelijk om een papieren verantwoording op te sturen. In het formulier staan zo ongeveer (niet precies) dezelfde posten als bij de online verantwoording.
Waar het precies om gaat bij de verantwoording is mij niet duidelijk. Het is nu eenmaal wettelijk geregeld dat er een verantwoording moet komen, en iemand heeft daar formulieren bij bedacht. Mijn ingediende stukken zijn de afgelopen jaren telkens goedgekeurd zonder verdere vragen, dus ik zal het wel goed doen denk ik dan maar. Uit de formulieren blijkt dat een belangrijke indicator de toe -of afname van het vermogen is. Deze toe- of afname, moet kloppen met de opgegeven inkomsten en uitgaven.
Verder is het net als met een belastingaangifte gissen waar er nog meer op gelet wordt. Zelf probeer ik rekening te houden met normbedragen, zoals de toegestane beloning voor bewindvoering, en normbedragen voor kleding, schoenen en persoonlijke verzorging.
Veel bedragen zijn eenvoudig af te leiden uit jaaropgaven en/of facturen. Er hoeft géén complete boekhoeding te worden overlegd met elke uitgave, maar de bedragen op jaarbasis moeten reeel zijn.
Alleen voor vakantie-uitgaven worden bonnetjes gevraagd. Voor de andere wisselende kostenposten kan dus worden uitgegaan van een zelf opgesteld budget.
Download Excel voor de Rekening en Verantwoording bij Bewind
Voorbeeld jaarrekening in Excel
Als voorbeeld deel ik hier mijn excel bestand van een dergelijke budgetbalans. Op het eerste tabblad staan de inkomsten en uitgaven van de boedelrekening / betaalrekening en de daaraan gekoppelde spaarrekening. Er is geen sprake van vastgoed, aandelen of erfenissen en dergelijke, dus wat dat bereft is het een eenvoudige jaarrekening.
Het Financieel Jaaroverzicht van de bank met daarop de begin en eindsaldo’s van de rekeningen is een handig hulpmiddel bij het invullen van deze tabel. Deze stuur ik ook als bijlage mee met de verantwoording, als bewijs van de rekeningsaldo’s.
In de tabel van de rekenhulp in Excel voor de rekening en verantwoording bewindvoerder staan de inkomsten (groen) en de uitgaven(rood)overzichtelijk onder elkaar. In het grijs staan posten die zowel positief of negatief kunnen zijn. In dit geval interne overboekingen van en naar de spaarrekening, en de rente. In het formulier van de rechtbank wordt gevraagd naar netto bedragen; van de inkomende spaarrente, trek is dus eerst de roodstand rente af.
Als alle vaste inkomsten en uitgaven, en de begin- en eindsaldo’s zijn ingevuld, kan met enkele sluitposten de balans op nul worden bijgesteld. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld ‘overige’ gebruiken.
Controleren en Indienen
Vervolgens kunt u controleren of de toe- of afname van het vermogen klopt met de begin- en eindsaldo’s. Zelf houdt ik in een apart tabelletje de vermogensontwikkeling van jaar tot jaar bij.
Met de zelfgemaakte balans bij de hand kan het (online) formulier eenvoudig worden ingevuld. Nadat u bent ingelogd met DigiD vult u het bewindnummer in uit de brief en de gegevens van de persoon die onder bewind staat (de rechthebbende). Daarna volgen uw eigen gegevens, en na een paar klikken kunt u de banksaldo’s, inkomsten en uitgaven invullen.
Ten slotte ziet u de toe- of afname van het vermogen, als dit klopt, dan hoeft u alleen nog maar het formulier met bijlagen op te slaan en in te sturen. U krijgt per email een ontvangstbevestiging.
Tip tot slot
Ik weet niet in hoeverre de databases van rechtbank, belastingdienst en UWV zijn gekoppeld. Deze zouden m.i. strikt gescheiden moeten zijn, maar voor de zekerheid zou ik voor de belastingaangifte dezelfde bedragen gebuiken als voor deze rekening en verantwoording bij bewind.
Heeft u vragen over het indienen van een periodieke Rekening of Verantwoording? Stel deze dan hier! Laat het ook weten als u mijn excel voorbeeld heeft gebruikt. Suggesties en tips zijn welkom.
Jeroen
Goedemorgen,
Sinds 2019 ben ik bewindvoerder van mijn vader, in de ReV over 2021 hou ik een positief saldo van ruim 2800E. Ik kan dit verschil niet verklaren, hebben dit verschil bij kantonrechter aangegeven als verminderde uitgaven van mijn vader [tripjes etc] in Covid-periode en daardoor mogelijkheid tot meer kunnen sparen voor hem”. Echter kan ik dit nog steeds niets herleiden waardoor ik aan het einde van de ReV op ‘0’ uitkom.
Ik heb hierover gecorrespondeerd met de rechtbank, het is tenslotte een positief saldo [en daardoor m.i. beter dan een negatief saldo] maar hun antwoord is dat zij mij niet kunnen helpen hoe dit te verantwoorden anders dan alles opnieuw te doorlopen. Gedaan zonder resultaat.
Heeft iemand een idee hoe dit alsnog te kunnen doen en deze ReV te kunnen afsluiten? Voorgaande ReV ’s altijd in goede orde ontvangen en goedgekeurd door de kantonrechter.
Dank voor de aandacht, Rob
Als de balans sluitend is komt deze juist op nul uit, dus dat lijkt mij goed. Als er minder is uitgegeven, als dat er inkomsten waren, dan kan dat bijvoorbeeld als overboeking van de betaalrekening naar de spaarrekening worden opgenomen (als het ware een uitgaande post van de betaalrekening).
Hallo lotgenoten
Ik doe dit al meer als 7 jaar voor mijn beide ouders daarvoor zaten ze ook ruim 7 jaar in sociaal.nl ook bewindvoering. Mijn ouders zijn nu in de 70. Elk jaar word het moeilijker ik weet dat 7 jaar gelden ze niet zo heel goed controleren maar nu op de euro cent. Ik lag in het ziekenhuis en mijn moeder heeft dingen overgeboekt naar haar leefgeldpas kleine bedragen zeg maar 22,50 voor de kapper en dan kijk ik het nu na en dan zie ik nergens kapper staan. Ik heb nu ook steeds vaker ruzie met mijn ouders. Ik weet nu niet wat ik moet doen ben 3 jaar ziek en we zijn maar met 4 familieleden over. Paps kan het niet. mijn zus wil ik het niet aan doen deze stress en me moeder doet dus dingen waarmee ik nu in de problemen kom. Wat kan ik doen met de overboekingen die nergens terug te vinden zijn ben er klaar mee en ik wil geen ruzie meer!!
De digitaal bij de rechtbank in Den Bosch ingediende rekening en verantwoording over 2022 komt terug met de boodschap dat dit mailadres bedoeld is voor juridische spoedzaken. De ingezonden verantwoording wordt dus niet in behandeling genomen. Dat is een gotspe, zeker met een mailadres dat luidt: bewind.shertogenbosch@rechtspraak.nl De rechtbank twittert er zelf lekker op los, maar digitaal toegezonden stukken katapulteren ze direct weer terug. Ik heb veel zin het op dit punt op een rechterlijke uitspraak aan te laten komen. Anno 2023 kan alle correspondentie digitaal worden verstuurd. Is negeren verstandig of moesten we het er nu maar eens op aan laten komen…?
Goedemiddag,
Ik ben benieuwd welke bijlagen er bij de R&V’s moeten worden bijgevoegd.
Stel er is bijzondere bijstand aangevraagd. Is dan de brief met toezegging van de gemeente genoeg of voeg je ook de aanvraag brief en kostenberekening toe als bijlagen? En is het de bedoeling dat de betrokkene deze bijlagen ook te zien krijgt?
Goedenavond,
Ik moet voor het eerst een rekening en verantwoording indienen.
Mijn dochter heeft een leefrekening en ik beheer de betaal en spaarrekening. Moet ik alle drie de rekeningen verwerken of alleen de betaal en spaarrekening. Dit is me niet geheel duidelijk.
Groetjes Arna
Hallo Arna,
wij doen het al jaren, R&V opsturen. Tot en met voor 2021 op papieren formulier. Makkelijk, alleen invullen wat relevant is, wat gevraagd wordt.
Met de (zgn. ) Leefgeld-rekening hoeft niets gedaan te worden, immers het woord zegt het al : de onder bewind gestelde mens leeft daarvan. Hij / zij pint voor contant geld of betaald per pincode. Klaar .
Enige ( vrijwillige ) controle van de ( bij ons ) schriftelijke maand afrekening is wel nuttig. Maar, men kan zelfs loterij deelname niet verbieden.. of te veel reizen zonder nuttig OV abonnement..
Dus: ja, het gaat om het begin- en eindsaldo van de RC , Rekening Courant / Betaalrekening en eventueel Spaarrekening.
Gaat er iets fout, dan hoort u later wel wat van de Rechtbank, geen zorgen. Die heeft u net als wij , zeker al genoeg.
Vriendelijke groet, Bernard
Ik heb zojuist de R&V ingevuld. Hoe onderbouw ik dat ik een verschil heb van 31,43? Ik zie niet waardoor dit is ontstaan?
Fijn om te weten dat ik niet de enige ben. Top dat u dat voor uw huishoudelijke hulp doet! De Rechtspraak heeft 6 weken nodig om mijn account bij MijnBewind digitaal goed te keuren. Op zich wel fijn dat alles nu digitaal kan en niet per post. Heb inmiddels uitstel gekregen anders had ik de deadline niet gehaald, dus kan dit even van me afzetten.
Erg frustrerend zo’n formulier rekening en verantwoording! Ik ben er nu voor het eerst aan begonnen. De rechtspraak maakt zichzelf hiermee volledig belachelijk in mijn optiek. Het is 3x zo lastig als een belastingaangifte. Saldo informatie op een bepaalde dag in het jaar (behalve 1/1 en 31/12) kan ik niet vinden in een digitale bankomgeving (alleen bij en afschrijvingen op een bepaalde dag). MijnBewind heeft de gegevens niet bewaard van de posten: kleding en schoenen; persoonlijke verzorging; bankkosten; contributies, cadeaus en schenkingen. Daar heb ik gistermiddag 3 uur aan besteed, monnikenwerk alle verschillende uitgaven rubriceren en optellen!! Hup, plotsklaps ineen keer weg… Bovendien vraagt de rechtspraak om machtigingen van zichzelf te uploaden die ze al in bezit hebben en tot overmaat van ramp lukt het überhaupt niet om documenten up te loaden en staat er ‘probeert u het later nog eens’. Na 10x proberen, overweeg ik serieus een professional voor deze exercitie in te gaan huren, of te weigeren want dit is intimiderend, inhumaan en buiten proportie. 2 keer het servicecentrum gebeld met mijn vragen. Ze komen erop terug, hebben geen directe antwoorden of oplossingen. Dus vooralsnog ga ik hier niet mee verder. Ik vraag me af of er meer bewindvoerders zijn met deze problemen?
Hoi Paul, je bent zeker niet de enige. Ik heb je een mail gestuurd om je in contact te brengen met andere familiebewindvoerders. Mocht deze niet aankomen, kun je me dan een kort berichtje sturen via het contactformulier?
mvg Jeroen
Ik heb gisteren ook zo’n exercitie gedaan voor mijn huishoudelijke hulp, die een dochter heeft die verstandelijk gehandicapt is. Voor mijn huishoudelijke hulp is dit formulier echt niet te doen. Wordt ook een keer of 3 om dezelfde gegevens gevraagd. Waarom staan er niet al een aantal gegevens vooraf ingevuld (net als bij de belastingdienst???) Dit is echt burger pesten.
Uiteindelijk met Excel e.e.a. redelijk kloppend gekregen, maar de overheid gaat er dus vanuit dat je een computer met Excel hebt anders is dit absoluut niet te doen. (mijn hulp had overigens al zelf een poging gedaan, maar die was teruggestuurd).
Het is vreselijk. En telefonisch ook niemand te bereiken.
Ik heb zojuist de rekening en verantwoording voor mijn tante ingestuurd. Ik ben alleen vergeten de bijlagen bij t voegen. Hoe doe ik dat?
Groet,
Piet
Ik zou de bijlagen per post nasturen.
Beste jeroen, hoop dat je mijn bericht ziet en antwoord Gisteren had ik de excel programma gekocht, en ik bereken alles uit maar kom niet op een verschil van 0 uit. Later heb ik begrepen dat de uitkomst meer dan duizend euro, geen min getal is en denk dat moeder dit bedrag gewoon heeft overgehouden van deze periode, kan dat? Moet ik alsnog bij verschil op”0″ staan?
Hoi Eda,
Ik heb een email gestuurd.
mvg
Jeroen
Hallo
Ik heb hulp nodig om de rekening verantwoord folmulier invullen
Ik ben bewindvoerder van mijn dochter s
Kan iemand aandacht mij aub helpen
Beste Joyce,
Misschien kan iemand uit de facebook frope voor familiebewindvoerder verder helpen. https://www.facebook.com/groups/familiebewind/
mvg Jeroen
Beste Jeroen
Hopende dat ik reactie krijg. Het gaat om het volgende ik was bewindvoerder voor een kennis van mij die de boel opgelicht heeft ik kwam daarachter en ik moet nu omdat ik bewind niet méér wilt doen eindverantwoording doen. Maar hij stond pas 1 maand onder mijn bewind en heb dus géén inkomsten en uitgaven gekregen. Wel heb ik de hoogte van de schulden in kaart gekregen die zéér hoog waren. Dit was al een hele klus omdat er meerdere schuldeisers pas in beeld kwamen nadat bewind was uitgesproken. Kan jij mij helpen met voorbeeld verantwoording?
Met vriendelijke groeten
Marja
Beste Marja,
De voorbeeld rekening en verantwoording is een sjabloon voor familebewind waar normaal gesproken geen sprake is van (hoge) schulden.
Mvg.
Jeroen
Beste Jeroen,
ik ben bewindvoerder over mijn moeder en ben bezig met de boedelbeschrijving. Mijn ouders leven gescheiden (moeder in gesloten afdeling, vader nog zelfstandig). Mijn moeder heeft geen eigen bankrekening maar samen met mijn vader een en/of rekening. In hoeverre moeten de kosten die hij maakt (huur, verzekeringen, energie, belastingaanslagen etc) in de beschrijving terugkomen? Deze drukken immers ook op de en/of rekening. Ook maakt hij elk jaar wat over naar de kleinkinderen.
Met vriendelijke groet,
Erik
Beste Erik,
Dat klinkt ingewikkeld. Wat ik begrijp is dat een en/of rekening meestal gedeeld toegankelijk is voor diegene die onder bewind staat, en de familiebewindvoerder.
De inkomsten en uitgaven van jouw vader staan buiten de bewindvoering, dus voor het overzicht zou een aparte rekening openen handig zijn lijkt mij in dit geval.
mvg
Jeroen
Beste Jeroen,
Dank voor je reactie. Ben inmiddels ook iets wijzer geworden en dit komt overeen met jouw antwoord. De in- en uitgaande kosten mijn vader aangaande hoeven in eerste instantie niet in de boedelbeschrijving te worden mmegenomen. Mocht de rechtbank nog vragen hebben dan kunnen deze later worden beantwoord.
MvG
Erik
Ik weet niet of deze site nog actief is maar ik heb een vraag:
Mijn broer en ik hebben sinds maart mijn vader onder bewind.
Ik heb het de griffier van het Kanton al gevraagd maar heb geen duidelijk antwoord gekregen.
Stuur je een rekening en verantwoording in aan het eind van het jaar of gaat het in ons geval, waar de start van het bewind in maart was, van maart tot volgend jaar maart?
De griffier antwoordde:” Jullie krijgen vanzelf een bericht wanneer de rekening en verantwoording ingestuurd moet moet worden.
Niet dat het voor de administratie veel uitmaakt, maar ik zou het graag willen weten, Alvast hartelijk bedankt. Mandy
In het formulier rekening en verantwoording wordt gevraagd naar de begin en eindsaldo’s van het kalenderjaar. Dus 1 januari tm 31 december (of in dit geval maart tm december).
Zie https://facebook.com/groups/familiebewind/ voor meer vragen en (wellicht) snellere antwoorden…
Hallo Jeroen,
Als moeder en curator van mijn zoon, stuur ik al 3 jaar de eindafrekening netjes op tijd in. Vorig jaar kreeg ik al vrij snel in een brief de reactie dat de rechtbank het gezien en goedgekeurd heeft. Nu heb ik een brief gekregen dat ze 2018 gezien hebben (staat niet bij: en goedgekeurd) en wat de termijn is voor het inleveren van de afrekening over 2019. Betekent het nu dat de rechtbank en nog een goedkeuring aan moet geven en dat ik nog een brief kan ontvangen over 2018?
Beste Jacqueline,
Het belangrijktse lijkt me dat je weer tijdig de verantwoording opstuurt. Als de brief van de rechtbank niet helemaal duidelijk was kun je het beste even contact opnemen met het bewindsbureau.
mvg
Jeroen
Hallo Jeroen,
Als[moeder] en curator van een verst bep zoon leg ik al jaren financiële verantwoording af bij de rechtbank .
Verzorg jij soms ook trainingen hierin. Ik woon in Den Haag.
Graag jou reactie.
Nee, ben al druk zat met mijn reguliere werkzaamheden. Mischien dat het bewindsbureau van de rechtbank je verder kan helpen of doorverwijzen?
Beste jeroen
Stel je staat min bij eind en begin salari.
Moet je dan ook bij samenvattig ook min staan of plus?
Groeten
De bedragen in de samenvatting bij onderdeel 1: (E) en (D), zijn dezelfde als (D) en (E) van onderdeel 6 en kunnen negatief zijn.
Als de totaalsaldi negatief zijn (op 1 januari en/of 31 december) dan vul je dat in.
Het is van belang dat er geen verschil zit tussen (F) en (C). Als de balans kloppend is (een teken van een goede administratie/ juist ingevuld formulier) is F = C.
Hoi jeroen ik ga dit voor het eerst verantwoording opsturen. Ben curator van mijn dochter die down syndroom heeft. Welke bankafschriften moet ik meesturen, alle bankafschriften van 1 januari tot 31 dec?.
Ook is ze 3 x een weekend weggeweest logeren, dat was 449 per keer, dus maal 3 moet ik dat dan totaal invullen bij vakantie en moet ik daar de factuur van bij doen?
Hoi Sandra,
Je hoeft niet alle bankafschriften mee te sturen. Enkel een jaaroverzicht met de begin en eindstand van het afgelopen jaar:
Ja, de totale vakantiekosten kun je optellen als één kostenpost, maar je moet van uitgaven voor vakanties wel facturen meesturen.
Ik hoop dat je er zo uit komt.
Voor verder vragen kun ook contact opnemen met het bewindsbureau van jullie regionale rechtbank, of meld je aan bij onze facebookgrope voor familiebewindvoerders.
https://www.facebook.com/groups/familiebewind/
ik vraag me af wat ik moet invullen, mijn man is opgenomen in een zorginstelling en wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben een gezamenlijke bankrekening.
ook een vraag als ik een nieuwe bank of auto wil moet ik dat dan aanvragen bij de rechter, ik oriënteer me op het curator worden.
Onder welke noemer kan ik cadeau’s wegschrijven aan de uitgaven kant?
Het lijkt mij dat cadeau’s onder Leefgeld/zakgeld kunnen vallen.
Beste Jeroen,
Wil je zo goed zijn om de onderstaande vragen te beantwoorden?
[naam verwijderd red.] schreef:
Bij overlijden van een onder bewind gestelde persoon zal de bewindvoerder meestal ook de periode na overlijden afhandelen. Dat resulteert dan in een vermogensopstelling die de notaris kan gebruiken bij de boedelverdeling.
Welke verantwoording moet na overlijden op verzoek aan erfgenamen extra worden overlegd door de bewindvoerder? De gedetailleerde vermogensopstelling zelf zal behoren tot de te verstrekken informatie aan erfgenamen, maar is meer detail verplicht op verzoek?
Kan bijv. gevraagd worden alle bankafschriften over een periode van enkele jaren te verstrekken in kopie of daarin alsnog inzage te geven? Bij onenigheid of achterdocht kan dat wellicht voorkomen, maar is de bewindvoerder verplicht daaraan te voldoen? De bewindvoerder had immers het vertrouwen van de erfgenamen bij de aanstelling als zodanig, want dat moet meen ik met schriftelijke instemming van alle betrokkenen.
Het lijkt mij wat overdreven om verplicht verdere details te verstrekken, zeker als de rechtbank de jaarlijkse verslagen en financiële opstelling heeft gehad en geen nadere vragen stelde. Wat is uw mening?
Beste M. Barendsen,
Ik denk niet dat het op mijn plaats is om een mening of advies te geven over een specifieke situatie.
In het algemeen weet ik dat er een apart formulier is voor de Eindrekening en Verantwoording na
overlijden betrokkene. In dat formulier wordt net als in het formulier voor de periodieke Rekening en Verantwoording alleen gevraagd naar de begin en eindsaldo’s.
Ik zal overwegen om ook naar deze en andere aspecten van de familiare bewindvoering te kijken. De boedelbeschrijving, en misschien een voorbeeld van de vijfjaarlijkse brief. Ik ga denk ik ook kijken in hoeverre het excelblad voor de Periodiek Rekening en Verantwoording geschikt is voor de Eindrekening en Verantwoording.
Vooralsnog is het beschikbare excelblad vooral een rekenhulp voor het opstellen van een sluitende balans aan de hand van de begin en eindsaldo’s.
Jeroen
Ik heb deze gekocht gisteren en nu geeft die aan dat ik hem teveel gedownload hebt. Terwijl deze nooit vervalt staat erbij. Wat nu?
Beste Ans,
Ik heb de downloadlimiet verhoogd zodat u het bestand weer kunt downloaden. De link heeft inderdaad geen vervaldatum, maar kan niet onbeperkt gebruikt worden.
Na het downloaden kunt u het beste het bestand eerst apart opslaan op uw computer, om vervolgens een copie maken om in te vullen of verder te bewerken.
Jeroen
Bedankt voor de email. De laatste email doet weer goed. Ik vroeg me af mag je bij zakgeld / levensonderhoud ook alle boodschappen die gedaan worden zetten . Want dan komt het wel boven de 4000 euro per jaar. Terwijl hij maar 90 per maand aan zakgeld krijgt. De rest is boodschappen.
Ik vraag me als juridisch medewerker van een sociale dienst af als er rekening en verantwoording is afgelegd aan de rechtbank wat d eeractie van de rechtbank is. wordt er goedkeuring verleend en komt daar een brief over of krijgt men een stempel? Ik hoor van bewindvoerders dat men in de praktijk niet jaarlijks rekening en verantwoording aflegt. maar dit moet toch. zeker bij problematische schulden. Want dat kan in tijd beperkt zijn.
Beste Nathalie,
Als familiair bewindvoerder sturen wij (eerste en tweede bewindvoerder) de verantwoording jaarlijk op tijd per post. De reactie / goedkeuring van de rechtbank komt (veel) later, ook per brief.
Dat was met de digitale indiening iets anders, toen kwam er een mail ter ontvangstbevestiging, maar uiteindelijk kwam de goedkeuring per brief.
Ik weet niet wat de reactie is als er niet tijdig wordt ingediend, en ook weet ik niet of de datum voor iedereen gelijk is, en of dat per beschermingsbewind verschilt.
Onderstaande reacties zijn overgenomen van betaaldata.nl, waar dit bericht werd geplaatst in 2015. In verband met de reorganisatie van de websites van het NCFI is dit bericht verplaatst. Voor de volledigheid heb ik ook de reacties op deze manier overgezet.
g.j. schreef:
december 2, 2017 om 11:27 pm
Als bewindvoerder van mijn aan Alzheimer lijdende moeder moet ik jaarlijks een verantwoording inleveren. Dit heb ik reeds een keer gedaan. Mijn moeder zit in een tehuis en heeft met een ‘CIZ-verklaring’ zeven dagen per week dagopvang in het tehuis. Het CAK int per maand automatisch haar AOW als onderdeel van haar bijdrage. Daar heb ik geen probleem mee. Maar het valt niet onder PGB. Waar moet ik deze bijdragen op het formulier ‘Rekening en verantwoording’ plaatsen? Het zijn volgens mij geen service kosten of toch wel?
E.Kamerbeek schreef:
oktober 9, 2017 om 8:21 pm
Dank voor het voorbeeld, moet ook een verantwoording in vullen maar waar vind ik norm bedragen voor zak en kleedgeld?
Op het cak vind ik voor 2016 een bedrag voor alleenstaande van €3608.00 mag ik dit dan opvoeren in een overzicht kosten voor kleed en zakgeld?
A.H. de Wilde schreef:
augustus 3, 2017 om 12:30 pm
Bij overlijden van een onder bewind gestelde persoon zal de bewindvoerder meestal ook de periode na overlijden afhandelen. Dat resulteert dan in een vermogensopstelling die de notaris kan gebruiken bij de boedelverdeling.
Welke verantwoording moet na overlijden op verzoek aan erfgenamen extra worden overlegd door de bewindvoerder? De gedetailleerde vermogensopstelling zelf zal behoren tot de te verstrekken informatie aan erfgenamen, maar is meer detail verplicht op verzoek?
Kan bijv. gevraagd worden alle bankafschriften over een periode van enkele jaren te verstrekken in kopie of daarin alsnog inzage te geven? Bij onenigheid of achterdocht kan dat wellicht voorkomen, maar is de bewindvoerder verplicht daaraan te voldoen? De bewindvoerder had immers het vertrouwen van de erfgenamen bij de aanstelling als zodanig, want dat moet meen ik met schriftelijke instemming van alle betrokkenen.
Het lijkt mij wat overdreven om verplicht verdere details te verstrekken, zeker als de rechtbank de jaarlijkse verslagen en financiële opstelling heeft gehad en geen nadere vragen stelde. Wat is uw mening?
M schreef:
mei 2, 2017 om 12:42 pm
Hoi
Er wordt gevraagd om een netto salaris, nou dit staat op de loonstrook. Ook wordt er gevraagd om tegemoetkoming reiskosten deze staan ook op de loonstrook. Moet ik nu de reiskosten van het netto salaris afhalen? Anders zou je deze er dubbel op hebben staan,Toch.
Mijn broer krijgt per week zakgeld , dit wordt overgemaakt op zijn zakgeldrekening. Nu komt het wel eens voor dat hij geld overheeft en de week er na niet gaat pinnen, ik boek dan het zakgeld van die bewuste week retour naar zijn lopende rekening. In de RV schrijf ik alleen het gebruikte zakgeld op , moet ik het teruggeboekte ergens apart vermelden? Ik had zoiets van niet, daar het toch op de lopende rekening staat en bij het eindsaldo, heb ik dit goed? Sorry voor de vele vragen, maar ik heb het formulier al 6 keer ingevuld en kom niet op 0 uit en weet niet waar ik het moet zoeken.
S v d Laan schreef:
maart 31, 2017 om 9:21 pm
Goedenavond,
Op dit moment bezig met verantwoordng voor mijn dochter.
Welke criteria hanteren zij over bijv. schulden.
Stel het zijn 3 soorten schulden, gaan ze vragen elke schuld hoeveel is er overgebleven na 5 jaar?
In het begin moet je schulden en bezittingen lijst opstellen en sturen. Moet je na 5 jaar dit overzicht weer sturen?
Hopelijk kan ik een antwoord verwachten.
mvrgr
S.v.d.Laan
betaaldata.nl schreef:
april 3, 2017 om 6:35 pm
Bij de rekening en verantwoording moet je periodiek (elk jaar) alles verantwoorden. Ik neem aan dat dat ook zo is bij de laatste keer als het voor vijf jaar is afgesproken.
Ik denk van wel dus, maar bij onduidelijkheden over wat er wel en niet verantwoord moet worden kunt u misschien beter contact opnemen met uw rechtbank.
Ik kan alleen helpen met het maken van een financieel overzicht van alle rekeningen.
Martin schreef:
maart 28, 2017 om 3:28 pm
Hallo Jeroen,
Dank voor je tips en het delen van je verslaglegging als bewindvoerder met ons.
Je overzichten zijn duidelijk, maar ik heb toch nog een enkele vraag.
Wat doe je met de ontvangsten/uitgaven die betrekking hebben op het afgelopen jaar (2016), maar die in dit jaar op de bankrekening van de bewindvoering verwerkt zijn? Vb. kosten eigen bijdrage CAK
Mijn rechtbank vraagt een overzicht over 2016, dus t/m 31-12-2016
betaaldata.nl schreef:
maart 29, 2017 om 5:08 pm
Beste Martin,
In een boekhouding van een bedrijf is het gebruikelijk (niet altijd verplicht) om kosten die bij een bepaald jaar horen ook toe te schrijven aan dat (belasting-) jaar. Het gaat hier om de financiele administratie van een persoon of huishouden en dan lijkt mij dat onnodig ingewikkeld. Ik houd het zelf zo simpel mogelijk en kijk alleen naar de mutaties op de bankafschriften die binnen het jaar liggen waar het over gaat.
Dat er aan het begin van het jaar een paar rekeningen betaalt zijn die betrekking hebben op het voorgaande jaar, is iets onvermijdelijks. Als je het steeds op dezelfde manier doet, maakt het ook niet niet zo veel uit. Volgens mij -maar dat is maar mijn mening en interpretatie- gaat het er om dat je aantoont dat de rekening op een verantwoorde manier is beheerd binnen de gemaakte afspraken or regels.
Jeroen
ps, ik zie dat ik een paar reacties gemist heb, zal er vaker naar kijken!
Martin schreef:
april 7, 2017 om 5:01 pm
dank je Jeroen. Je hebt mij erg geholpen.
Lila schreef:
januari 3, 2017 om 1:03 pm
Beste Jeroen,
Ik kamp zelf met een aantal problemen. Het is voor mij nieuw ik hoop dat u mij misschien hopelijk kunt helpen!
Groet lila
Fred schreef:
januari 2, 2017 om 12:53 pm
Voor welke datum moet de rekening en verantwoording ingeleverd zijn, ik kan het nergens vinden.
betaaldata.nl schreef:
maart 29, 2017 om 5:24 pm
Ik kan ook geen publieke informatie vinden. In de brief met de goedkeuring over 2015, die we in juli 2016 hebben gekregen. Staat de uiterste datum voor de rekening en verantwoording over 2016 vermeldt: voor 1 april 2017.
Ans schreef:
september 3, 2016 om 11:01 am Bewerken
Goeden dag,
Ik heb een aantal vragen. Mijn dochter van 23 woont bij ons thuis. Wat mag ik aan kostgeld rekenen. Ook wil ik graag weten hoe het precies zit met de brief die je eens in de 5 jaar moet opsturen. Mijn dochter van 23 functioneerd op 1.5 jaar. Zij is geheel afhankelijk. Het zal in de toekomst niet veel veranderen. Hoe moet de brief er ongeveer uit komen te zien.
En tot slot is er ergens een site waar op ik kan zien wat ik wel en niet kan verantwoorden, dit vind ik soms best lastig. Wij hebben bv 2 auto’s een gebruikt mijn man voor zijn werk en de ander gebruik ik het meest voor mijn dochter, alleen betaal ik de verzekering en de belasting en kosten onderhoud uit eigen zak.Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet verantwoorden.
Met vriendelijke groet
Ans
Frank schreef:
mei 8, 2015 om 3:04 pm Bewerken
Heb het inmiddels gevonden bij het CAK. Hartelijk dank voor de informatie
Help Cash Int. schreef:
mei 4, 2015 om 12:44 am
Het CAK noemt normbedragen voor zak – en kleedgeld in verband met het aanpassen van een hoge eigen bijdrage zorgkosten bij verblijf in een instelling.
De bedragen worden door het ministerie van VWS vastgesteld voor gehuwden en ongehuwden (respectievelijk € 5.471,- en € 3.517,- voor 2015). Ik denk dat deze bedragen een aardige indicatie zijn.
Schoenen zou ik onder kleding rekenen, tenzij het om aangepaste schoenen gaat om medische redenen.
Frank schreef:
april 17, 2015 om 9:25 am
Hartelijk dank voor de spreadsheet en de toelichting. Heb daar heel veel aan gehad bij het invullen van de R&V voor een familielid.
Vroeg me af waar de normbedragen voor kleding, schoeisel & zakgeld te vinden is