Beleggen

Beleggen is een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor een langere of kortere tijd je kunt dit natuurlijk zelf bepalen, het hangt er natuurlijk vanaf wat je precies wilt, met als doel in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Simpel gezegd investeert u geld met als doel uw geld te verveelvoudigen.

Beleggen kan op verschillende manieren; beleggen in kunst, wijn, vastgoed, olie, sparen op een bank enzovoort er zijn heel veel verschillende mogelijkheden waar je in kunt beleggen, maar elke mogelijkheid heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het beleggen zoals de meeste mensen dat kennen is beleggen in effecten. Effecten is een verzamelnaam voor het verhandelbare recht op producten met een financiële waarde zoals aandelen, obligaties, opties en termijncontracten. Wanneer je aandelen bezit van een beursgenoteerd bedrijf, kunt je soms dividend ontvangen als het bedrijf winst maakt.

Deze effecten worden verhandeld op de beurs, ook wel effectenbeurs genoemd. De effectenbeurs is een organisatie die het handelen in effecten mogelijk maakt. In Nederland en België is dat de Euronext, deze is gevestigd in Amsterdam en in Brussel. De Euronext brengt kopers en verkopers van effecten dus bij elkaar. Dit gebeurt tegenwoordig allemaal digitaal.

Om zelf te gaan beleggen in effecten op de verschillende index(en) kunt u naar een bank gaan of u kunt internet beleggen. Het beleggen via een bank staat bekend als de meest traditionele manier van beleggen. De bank dan gaat met uw geld beleggen. Afhankelijk van waar u in wilt beleggen, en voor welke tijd, de bank kijkt naar uw beleggingsprofiel. Wilt u bijvoorbeeld weinig risico nemen dan zal de bank alleen beleggen in risico lage beleggingsproducten. Dit is een verdedigende vorm van beleggen waarbij het rendement laag is, als u een klein bedrag investeert zult u hier dus vrij wel geen rendement zien. Deze vorm van beleggen is alleen aantrekkelijk als u een groot bedrag investeert waarbij u jaarlijks rendement ontvangt.

Een manier van beleggen die tegenwoordig steeds populairder word is het internet beleggen. Bij internet beleggen heeft u meer vrijheid dan bij de traditionele manier van beleggen. Online beleggen kan namelijk altijd en overal en kost dus veel minder moeite en veel minder tijd. Online beleggen gaat via een zogenaamde broker. Een broker is een onderneming die figureert als een tussenpersoon bij het aan- en verkopen van effecten. Er zijn verschillende online brokers te vinden waar je meteen kunt starten met het beleggen, zoals plus500, Etoro en IG Markets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.