Arbeidsongeschikt

Niemand zit erop te wachten, maar het zou zo maar eens kunnen gebeuren. Je wordt arbeidsongeschikt. Dit brengt een hele hoop stress en zorgen met zich mee, zorgen die je misschien allemaal wel even te veel kunnen worden. Op het financiële gebied verandert er ook een hele hoop. In dit artikelen brengen we je op de hoogte van de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

Als allereerste heb je recht op een uitkering. Deze krijg je tijdens de eerste 104 weken en dit is ten minste 70% van uw oude salaris. Dit doen ze omdat je zo enige tijd hebt om voor jezelf te zorgen en om te kijken of er iets aan de arbeidsongeschiktheid gedaan kan worden. Let echter wel op, als u 35% of minder arbeidsongeschikt verklaard bent dan hebt u geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, wel zou u in bijzondere gevallen nog wel aanspraak kunnen maken op WIA uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Deze uitkering bestaat uit twee verschillende onderdelen, namelijk de IVA en de WGA. De IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Dit is de uitkering die geldt vanaf 80% arbeidsongeschikt, wanneer je 35% of minder hebt maak je hier dus geen kans op om te krijgen. Via de IVA-uitkering ontvangt u 75 procent van het laatstverdiende loon. Het maximum is een inkomen van 52.766 euro bruto. De voorwaarde van deze uitkering is wel dat het gaat om een uitzonderlijke situatie. Dit wordt vastgesteld door een arts van het UWV en een arbeidsdeskundige. U bespreekt uw lichamelijke of psychische problemen met de arts van het UWV. Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat u arbeidsbeperkingen heeft, krijgt u een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen. De uitkering vervalt als u uw- AOW-leeftijd bereikt hebt of als u wonderbaarlijk toch genezen kunt worden. De WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, deze is voor degene met een arbeidsongeschiktheid van 35 tot 80%. Deze WGA uitkering bedraagt de eerste 2 maanden 75% van het WIA-maand inkomen. Dit inkomen is het gemiddelde inkomen dat iemand verdiende voordat hij getroffen werd door de ziekte. Alles wat u boven het maximale toegestane limiet verdiende krijgt u niet, hier geldt de regeling niet voor.

Als u arbeidsongeschikt bent geraakt zult u zelf een uitkering aan moeten vragen bij het UWV. Je dient dit ongeveer 2 jaar te doen nadat u voor het eerst ziek werd. Het duurt ongeveer 13 weken voordat de ziekte-uitkering afloopt van uw werkgever, vandaar dat u de aanvraag op tijd op moet geven. Er zijn dus aardig wat financiële gevolgen die je ondervindt als je arbeidsongeschikt raakt. Het is echter nog geen ramp, er bestaat in ons land een goed stelsel van uitkeringen en toeslagen. Maak hier dus ook gebruik van! Meldt u op tijd aan bij het UWV, anders bent u misschien te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.