Zelfstandige zonder personeel (zzp)

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Een zzp’er is dus iemand, een zelfstandig ondernemer, die geen personeel in dienst heeft. Tegenwoordig wordt een zzp’er ook wel freelancer (het Engelse woord voor zzp’er) genoemd. Het aantal zelfstandigen zonder personeel groeit jaarlijks en op dit moment is ongeveer 1 op de 10 werkenden een zzp’er. Als zzp’er moet u veel geldzaken zelf regelen, aangezien u niet automatisch verzekerd bent voor pensioen, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Een ander bijkomend verschil is dat u te maken heeft met wisselende inkomsten. Deze en alle andere dingen waar u als zzp’er rekening mee moet houden worden hier uitgelicht.

Voordelen

Voordat alle zaken waar zzp’ers rekening mee moeten houden worden toegelicht, kijken we eerst naar de voordelen van het zijn van een zelfstandige. Het aantal zelfstandige ondernemers zonder personeel groeit nog steeds en een van de belangrijkste reden is dat u als zzp’er u tijd helemaal zelf kunt indelen. Een zzp’er bepaald dus waar, wanneer en hoe hij of zij werkzaamheden verricht. Vaak werken zzp’er op opdrachtenbasis en dus kan de werktijd zelf ingedeeld worden. Een middagje vrij nemen en deze ’s avonds inhalen? Een zzp’er heeft deze vrijheid.
Naast deze vrijheid kiezen veel mensen ervoor om voor zichzelf aan de slag te gaan aangezien ze kunnen doen wat ze echt leuk vinden. Een zzp’er bepaald namelijk helemaal zelf wat voor soort werk hij doet. Als zzp’er wordt u, tot op zekere hoogte, niet verplicht om bepaalde opdrachten uit te voeren. Het idee van doen wat u leuk vindt en elke dag met plezier naar het werk gaan trekt veel mensen over de streep om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ook zorgt deze keuzevrijheid voor afwisseling. In die welbekende sleur waar werknemers die in loondienst werken soms in zitten, zitten ondernemers eigenlijk nooit.

Inkomsten
Een zzp’er werkt op opdrachtenbasis dus als ondernemer heeft een zzp’er geen vaste inkomen. Bij, bijvoorbeeld, ziekte of vakantie zijn er geen inkomsten omdat hij of zij voor langere tijd niet werkt. Als u als zelfstandige zonder personeel wilt werken en financiële problemen wilt voorkomen, is het belangrijk om te weten hoeveel geld u elke maand nodig heeft, om in ieder geval de vaste lasten (huur, hypotheek, energie, verzekeringen, etc.) te kunnen betalen. Daarnaast dient u te weten hoeveel geld u opzij moet zetten om momenten met minder inkomsten op te vangen. Daarbij is het ook van belang om genoeg geld te reserveren, mocht u een naheffing van de Belastingdienst ontvangen.

Inkomstenbelasting
Bij een inkomen hoort ook inkomstenbelasting en dit geldt dus ook voor zzp’ers. Net als bij werknemers in loondienst valt het zzp-inkomen in box 1 (werk en woning). De totale winst van alle opdrachten van een heel jaar dienen bij elkaar te worden opgeteld, aangezien dat door de Belastingdienst als inkomen wordt gezien. Heffingskortingen gelden ook voor zzp’ers. De heffingskorting wordt direct van het te betalen belastingbedrag afgetrokken en kan voor u als zzp’er een hoop voordeel opleveren. Zo is de algemene heffingskorting € 2.265 bij een belastbaar inkomen van minder dan € 20.142. Dit scheelt dus al een hoop. Daarnaast heeft u als zelfstandig ondernemer, net als iedereen die inkomen heeft uit loondienst, recht op heffingskorting. Deze korting hangt af van het inkomen en is in 2018 maximaal € 3.249.

Zelfstandigenaftrek
Als zzp’er heeft u recht op de zelfstandigenaftrek als:
• U een ondernemer bent
• De AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt
• Aan het urencriterium voldoet.
Het urencriterium betekent dat u minimaal 1.225 uren per jaar (ongeveer 25 uur per week) aan uw onderneming besteedt. De zelfstandigenaftrek bedraagt in de jaren 2016, 2017 en 2018, € 7.280. Dat betekent dat u maximaal € 7.280 van de winst uit uw onderneming mag aftrekken.

Overig belastingvoordeel
Zoals hiervoor werd beschreven betalen zzp’ers, net als mensen in loondienst, belasting. Ook hebben ze dezelfde aftrekposten als voor iedereen die een eenmanszaak heeft. Alle kosten die u maakt voor uw onderneming zijn aftrekbaar van de winst die u maakt. Welke kosten u maakt, bepaalt u als zzp’er zelf. Ook kunt u de afschrijving van apparatuur en bedrijfsmiddelen (zoals computers en meubilair) opgeven waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Daarnaast zijn er nog andere belastingvoordelen, zoals de MKB-winstvrijstelling, startersaftrek, investeringsaftrek en fiscale oudedagsreserve (FOR). Of u als zzp’er hiervan gebruik kunt maken, verschilt per zelfstandig ondernemer. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Verzekeringen
Naast dat zelfstandigen zelf dienen te zorgen voor de opbouw van hun aanvullend pensioen, moeten zzp’ers verschillende verzekeringen afsluiten om het risico op bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid te dekken. Verplichte verzekeringen zijn de aansprakelijkheidsverzekering bedrijven, de arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandig ondernemer en de brandverzekering. Daarnaast zijn er verschillende verzekeringen die aanvullend afgesloten kunnen worden, maar volgens de wet niet verplicht zijn.

Verplichte verzekeringen
De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, ook wel AVB-verzekering genoemd, dekt de aansprakelijkheid voor schade die aan derden is toegebracht. De verzekering dekt materiele schade, bedrijfsaansprakelijkheid, en immateriële schade, beroepsaansprakelijkheid.
De kans bestaat dat een zzp’er arbeidsongeschikt raakt. Zzp’ers zijn in geen enkel geval verzekerd voor werkeloosheid, dit betekent dat u geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering. Aangezien de WAZ is afgeschaft, horen zelfstandigen zelf een arbeidsongeschiktheid verzekering af te sluiten. De premie van deze verzekering is redelijk hoog, maar als alternatief kunnen zzp’ers zelf geld apart leggen of een individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten tegen collectieve voorwaarden. Het is belangrijk dat, hoe onaantrekkelijk het misschien ook lijkt, dit wel te doen. Als u arbeidsongeschikt raakt en geen verzekering heeft, dan heeft u als zzp’er alleen recht op een minimale bijstandsuitkering.
Een derde verzekering die afgesloten dient te worden is de brandverzekering. De brandverzekering dekt brandschade aan (on)roerende zaken, waaronder het bedrijfspand, apparatuur en meubilair. Deze verzekering dient altijd afgesloten te worden ook al is het bedrijfspand brandveilig en lijkt de kans op brand erg klein.

Aanvullende verzekeringen
Verschillende aanvullende verzekeringen die niet noodzakelijk zijn maar wel worden aangeraden zijn de rechtsbijstandverzekering, vervoersaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke autoverzekering, eigen vervoerdersverzekering, fraudeverzekering en geldverzekering. Het hangt natuurlijk van de sector waar u als zzp’er in werkt af welke aanvullende verzekeringen slim zijn om af te sluiten.

Op deze site staan allerlei belangrijke punten waar een zelfstandig ondernemer zonder personeel rekening mee moet houden. Deze informatie is niet compleet en het is raadzaam om diverse instanties, waaronder de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel, te raadplegen om te zorgen dat u de meest actuele en volledige informatie heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.