Wanneer iemand niet zelf in staat is en door de rechter is besloten dat een persoon niet zelf bepaalde beslissingen kan of mag nemen, dan wordt er een curator, bewindvoerder of mentor aangewezen. Een curator is iemand die beslissingen neemt over financiële én persoonlijke zaken. Bij bewindvoering is er een bewindvoerder die alleen beslissingen neemt over financiële zaken (geld en goederen) en een mentor neemt alleen beslissingen over persoonlijke zaken zoals verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokken persoon.
Bewindvoerder over Geld en Goederen
Het NCFI gaat over alle geldzaken die verband houden met persoonlijke financiën. Daarom wordt hier de rol van bewindvoerder uitgelicht, die verantwoordelijk is voor beslissingen over geld en goederen. Deze taak maakt ook deel uit van de verantwoordelijkheden van een curator. Iedereen kan in principe aangewezen worden als bewindvoerder, als deze persoon tenminste niet zelf in een schuldsanering zit, of als professional betrokken is bij de verzorging van de betrokkene. Daarom is er nu op deze site plaats voor informatie over bewindvoerderschap, zowel voor (aankomend) bewindvoerders als betrokkenen. Hier kun je lezen en leren wat de rol is van een bewindvoerder en kun je tips en ervaringen uitwisselen.
Professionele bewindvoering of familiar bewindvoerder
Bij professionele bewindvoering wordt er een bewindvoerderskantoor ingeschakeld of een zelfstandige die de bewindvoering op zich neemt. De bewindvoerdersvergoeding verschilt tussen deze typen bewindvoering. Een kantoor mag meer in rekening brengen.
Hoewel er geen wettelijke definitie is van een familiaire bewindvoerder, gebruikt de Rechtbank deze term om aan te duiden dat het gaat om een niet-professionele bewindvoerder. De enige eisen die er zijn om bewindvoerder te worden voor een familielid (of een kennis) zijn zo ongeveer dat je niet in de schuldsanering mag zitten en dat je meerderjarig moet zijn.
Taken en Verplichtingen bewindvoerder:
- Opstellen Boedelbeschrijving
- Periodieke Rekening en Verantwoording
- Vijfjaarlijkse evaluatiebrief
- Eindrekening en Verantwoording
Rekenhulp Rekening en Verantwoording bij Bewind
Veel familiaire bewindvoerders vinden de formulieren van de rechtbank ingewikkeld. Ieder jaar moet een rekening en verantwoording worden ingediend bij het bewindsbureau van de regionale rechtbank. Het was enige tijd mogelijk om deze verantwoording digitaal in te dienen, maar de Rekening en Verantwoording 2017 moet weer op papier worden ingevuld. Het is vrijwel onmogelijk om een kloppende balans te krijgen wanneer je deze formulieren uit het hoofd invult. Daarom heb ik een rekenhulp in excel gemaakt om het invullen van de fomulieren voor de rechtbank eenvoudiger te maken.
Je hebt ten minste de jaaropgave, en het begin- en eindsaldo nodig van de betaalrekening (boedelrekening) en spaarrekening. Met deze gegevens en toegang tot de ‘en en rekening’ kun je het excelblad gebruiken als rekenhulp voor het indienen van de jaarbalans.
Formulier Rechtspraak
De Rekening en Verantwoording 2018 en 2019 kunnen zowel via een papieren formulier worden ingediend, als via de website van de rechtspraak. Het is verstandig om voor jezelf eerste het papieren formulier in te vullen als klad en gebruik te maken van de rekenhulp, om zeker te zijn dat je een kloppende balans aanlevert aan de rechtbank als rekening en vernatwoording.
Het formulier is te downloaden via de volgende url: https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/Rekening-en-verantwoording.pdf (kopieer de link in uw browser om het formulier te bekijken) en is dezelfde versie als vorig jaar van 06-2017. In deze korte video geef ik een uitleg bij het formulier Rekening en verantwoording, Beschermingsbewind en curatele.
Waarom geeft de wetgever een voorkeur aan een bewindvoerder in familiesfeer?
Goede vraag, vraag ik me ook af. Het staat wel benoemd in de wet ( 1:435 BW) maar de reden kan ik ook niet vinden.
Hoe vraag je als familielid bewindvoering aan bij de kanton rechter, zodat je de bewindvoering kan doen voor iemand anders?
De hele procedure staat hier uitgelegd:
https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Bewind/Paginas/procedure-bewind-aanvragen.aspx
Mijn zus heeft ooit de bewindvoering op zich genomen van een dementerende buurvrouw. Ze had allang in een verzorgingstehuis gemoeten en ze werd leeggeroofd door andere verzorgende buren die de sleutel hadden en toegang tot haar bankpasje. Uiteindelijk is ervoor gezorgd dat ze in een tehuis terecht kon.