Vijfjaarlijkse evaluatie bewindvoering familielid

Als familiaire bewindvoerder, curator en mentor moet je elke vijf jaar een verslag opmaken van het gevoerde bewind. Hiervoor is een pdf-formulier. Je kunt ook gebruikmaken van het digitaal formulier vijfjaarlijke evaluatie met DigiD. Aan de hand van dit verslag bekijkt de rechtbank of het bewind nog passend is.

Professionele bewindvoerders kunnen hetzelfde formulier gebruiken, of toegang aanvragen via “Digitaal toezicht op bewind”, het digitale Toezichtsysteem van de Rechtspraak. De informatie op deze site, het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NCFI) is met name gericht op particulieren. Hier zal ik dus alleen een voorbeeld voor een niet-professionele of familie bewindvoerder gebruiken.

Het opsturen van de vijfjaarlijkse evaluatiebrief is één van de verplichtingen van een familiaire bewindvoerder. De verplichtingen zijn controle en administratie, het opstellen van de boedelbeschrijving, de periodieke rekening en verantwoording, deze vijfjaarlijkse evaluatie en de eindrekening en verantwoording.

Het formulier Vijfjaarlijke Evaluatie

Het formulier “vijfjaarlijks evaluatie” is een relatief eenvoudig formulier van zes (6) pagina’s inclusief de uitleg. De versie van februari 2019 bestaat uit zeven onderdelen.

vijfjaarlijke evaluatie beschermingsbewind
Het formulier Vijfjaarlijke Evaluatie van de rechtspraak voor familiaire bewindvoerders is een overzichtelijk formulier van zes pagina’s.

Dossiernummer: (BM-nummer voor bewindvoering)
1. Persoonsgegevens
2. Contact
3. Situatie
4. Verloop maatregel
5. Voortzetting maatregel
6. Bespreking en opmerkingen
7. Ondertekening

Op rechtspraak.nl kun je het formulier downloaden, of het formulier digitaal invullen met DigiD.

Situatie Betrokkene

Een beschermingsmaatregel kan om verschillende redenen worden opgelegd door de kantonrechter. Lichamelijke of geestelijke toestand, Verkwisting of het hebben van problematische schulden, of Gewoonte van drank- of drugsmisbruik.

Als de reden “Lichamelijke of geestelijke toestand” is en verbetering van deze toestand niet realistisch is (bijvoorbeeld bij een verstandelijke beperking, of dementie) dan is het invullen van dit formulier een formaliteit en hoeven onderdelen 4, 5 en 6 niet te worden ingevuld.

Overige verplichtingen bewindvoerder

Lees meer over de overige verplichtingen als (familie) bewindvoerder op de bovenliggende pagina bewindvoering.

Het formulier voor de periodieke rekening en verantwoording is een stuk complexer – met begin en eindsaldo’s die moeten kloppen met de balans van inkomsten en uitgaven en de toename of afname van het saldo op de betaal- en spaarrekening van betrokkene.

Voor dit formulier heb ik een kort filmpje opgenomen waarin ik het bespreek en het hopelijk al wat duidelijker wordt. In de webwinkel van het ncfi kun je mijn rekenhulp voor de jaarlijke Rekening en Verantwoording downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.